VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

4 mei, 16:53

China loopt in de coronacrisis voor op de rest van de wereld. Hoewel de economie weer grotendeels ‘open’ is, lijkt van sterk economisch herstel nog geen sprake. En dan ligt ook nog eens een nieuwe handelsoorlog met de VS op de loer.

De Chinese productiesector herstelde in maart. Aan het begin van de crisis in februari gingen de Chinese fabrieken dicht en kelderde de Chinese productie. Inmiddels is de productie weer grotendeels opgestart. De inkoopmanagersindex voor de productiesector kwam in maart weer boven de 50, wat duidt op groei.

Dit wordt ook bevestigd door een uitgebreide analyse van de Tsinghua Universiteit. Deze kijkt naar stroomverbruik, luchtvervuiling en vervoersbewegingen. De conclusie was dat de productie in maart dit jaar nog maar net onder die in maart vorig jaar lag.

De Chinese dienstensector herstelt echter een stuk minder snel. Daarbij werd gekeken naar de data van mobiele telefoons om te bepalen hoeveel mensen in winkelcentra en vergelijkbare locaties kwamen. De conclusie was dat er in maart wel sprake was van herstel maar dat de activiteit nog flink onder die in januari lag. Vooral het Chinese MKB zou te maken hebben met een flink omzetverlies.

Dat geen sprake is van een V-vormig herstel, blijkt ook uit de inkoopmanagersindex voor de dienstensector. In maart en april stond die weliswaar boven de 50, maar het cijfer uit februari duidde op een hele sterke krimp die nog niet is goedgemaakt.

Bovenop het zwakke herstel van de dienstensector komt dat het herstel van de productiesector niet lijkt door te zetten. De inkoopmanagersindex lag in april weer onder de 50. De reden daarvoor ligt voor de hand: de vraag vanuit het westen is weggevallen.

Het betekent dat voor een echt economisch herstel China toch de westerse consument nodig heeft. De Chinese beurs lijkt dat beeld ook te bevestigen.

De beurs van Shenzhen bereikte eind februari na een flinke rally de hoogste stand in vier jaar tijd. Opluchting over het wegebben van de epidemie in China speelde daarbij een grote rol. Vervolgens zakte de beurs echter mee met die in het westen om sinds een dieptepunt eind maart weer enigszins te herstellen.

Het lijkt er dus op dat China niet is ‘ontkoppeld’ van het westen, maar de handel met zowel Europa als de VS hard nodig heeft. Als dat zo is kan de Chinese economie een nieuw handelsconflict met de VS missen als kiespijn. Laat dat alleen nou net zijn waar de twee landen op af stevenen.