VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

7 mei, 15:07

Hoe reageerde het aandeel op de kwartaalcijfers?
-In de ochtend na de publicatie van het handelsbericht over het eerste kwartaal daalde de koers van de Koninklijke BAM Groep met ruim 3 procent op een Amsterdamse beurs die licht hoger stond.

Wat was het nieuws?
-De winst voor belastingen verschrompelde tot 1,3 miljoen euro, waar in het eerste kwartaal van 2019 nog 16,8 miljoen euro werd verdiend.
-Het tweede kwartaal zal nog dramatischer zijn, want de gevolgen van de corona-uitbraak werden pas in de tweede helft van maart merkbaar voor BAM.
-BAM heeft te kampen met tegenwind bij de Nederlandse infratak, BAM International en de Duitse bouwactiviteiten.
-Het zwakke kwartaal werd vooral geweten aan de mindere prestaties van de drie hierboven genoemde bedrijfsonderdelen. Interim-topman Frans den Houter zinspeelde in een toelichting op “afbouw en heroriëntering” van activiteiten. BAM overweegt dus het mes in de organisatie te zetten.
-Den Houter wil verbeteringen doorvoeren en grijpt waar nodig in. Dat zal dus vooral bij infra en bij de bouw in het buitenland zijn. De Nederlandse bouw- en vastgoedactiviteiten leverden volgens de topman opnieuw een goede bijdrage, hoewel lager dan het zeer hoge niveau van vorig jaar.
-Er werd al in de kosten gesneden en een kredietfaciliteit van 400 miljoen euro is nu volledig opgenomen en verlengd tot 2024.
-BAM stelt dat het noodzakelijk is dat de overheid de bouwsector ondersteunt.

Is er ook nog goed nieuws?
-Goed nieuws is dat sommige regeringen de uitvoering van infrastructuur- en bouwprojecten willen gaan versnellen. In Nederland dienen volgens BAM ook adequate politieke maatregelen te worden genomen om de impact van stikstof en PFAS te verminderen. Dat kan meer ruimte scheppen voor bouwactiviteit.

Slotsom: hoe resistent is BAM Groep?
-BAM is als bouwer van oudsher zeer gevoelig voor recessies. Analisten gaan ervan uit dat het verlies in het tweede kwartaal daarom groot zal zijn. Het is te hopen dat BAM geen nieuwe afschrijvingen hoeft te doen op lopende probleemprojecten
-BAM geeft in het persbericht zelf aan een ‘sterke liquiditeitspositie’ te hebben waarmee de huidige storm kan worden doorstaan.
-Ook omdat het orderboek redelijk goed gevuld blijft kunnen de resultaten bij BAM ook weer snel herstellen. Er staat nog voor 12,7 miljard euro aan werk te wachten.