VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

DSM heeft zich de afgelopen jaren succesvol getransformeerd, waarbij het afscheid nam van minder renderende bulkproducten. Vandaag bestaat DSM echter nog altijd uit twee fundamenteel verschillende bedrijfsactiviteiten. Dat is dan ook duidelijk te zien in de kwartaalcijfers die het bedrijf presenteerde.

Hoe reageerde het aandeel op de kwartaalcijfers? 
Op de dag van publicatie van de cijfers steeg de koers met 3,1 procent, op een Amsterdamse beurs die 2 procent won.

Wat was het nieuws?
- DSM meldde dat het tijdens het eerste kwartaal van 2020 een stabiele omzet heeft behaald, maar liet wel zijn verwachtingen voor het hele jaar varen. De groei van het voedingsonderdeel Nutrition werd tenietgedaan door de sterke daling bij het Materials-onderdeel.

- De voedingstak van DSM zag afgelopen kwartaal haar omzet met vier procent stijgen, mede door de licht positieve impact van het coronavirus. Onderliggend bedroeg de omzetgroei twee procent, gedreven door vijf procent hogere volumes, terwijl de prijzen met drie procent afnamen.

- Ondanks een goede start van het jaar werd het onderdeel Materials hard geraakt door de komst van het corona-virus. Door de lockdowns moesten veel eindklanten van het materialenbedrijf hun activiteiten stilleggen.

- De omzet van de materialentak van DSM daalde het afgelopen kwartaal met acht procent, gedreven door fors lagere volumes en prijzen. Aan het eind van het kwartaal zag het onderdeel zelfs een volumedaling van 30 procent. Materials heeft bijvoorbeeld blootstelling aan hardgeraakte autofabrikanten zoals BMW, Ford, en General Motors.

- De doelstelling voor DSM van hoge enkelcijferige groei van het aangepaste brutobedrijfsresultaat (‘adjusted EBITDA’) moest het bedrijf dan ook laten varen. Een doelstelling die toch ook vorig jaar al langzaam uit zicht begon te raken door tegenvallende resultaten bij het onderdeel Materials.

Hoe financieel gezond is DSM?
- DSM ging financieel gezond de huidige, turbulente periode in. Het bedrijf kan dan ook bogen op een sterke balans en voldoende liquiditeit.

- De huidige nettoschuld bedraagt 0,8 keer het bedrijfsresultaat (EBITDA), de kasstroom is sterk en het bedrijf beschikt over een onbenutte kredietfaciliteit van 1,5 miljard euro. Ook hoeft het bedrijf uit Heerlen dit jaar en volgend jaar geen obligaties af te lossen.

- Door de gezonde balanspositie ligt DSM goed op koers haar ‘investment grade’ kredietprofiel te behouden.

- Dankzij de financieel gezonde positie is er voldoende ruimte om het dividend gewoon uit te betalen aan beleggers. Aandelenhouders wordt dan ook gevraagd bij de jaarlijkse AVA op 8 mei het dividend van 2,40 euro per aandeel goed te keuren.

- Wel zal DSM uit het oogpunt van prudentie het resterende deel van haar inkoop van eigen aandelen (ter grootte van 1 miljard euro, waarvan reeds 745 miljoen euro is ingekocht) tijdelijk stopzetten.

Slotsom: Hoe ziet de toekomst van DSM eruit?
- DSM verwacht dat het onderdeel Nutrition dit jaar op zijn minst een midden-enkelcijferige stijging van het bedrijfsresultaat (EBITDA) zal laten zien. Voor het onderdeel Materials geeft DSM echter door het beperkte vooruitzicht helemaal geen verwachting af.

- De grote verschillen in de prestatie tussen Nutrition en Materials onderstrepen nogmaals dat het eerstgenoemde onderdeel een veel stabieler verloop ziet in haar resultaten. In het verleden benadrukten beleggers en analisten al vaker dat het onderdeel Materials sterk afhankelijk is van de stand van de wereldeconomie.

- In maart dit jaar riep een belegger om die reden op tot opsplitsing van DSM in een apart voeding- en materialenbedrijf. Zolang de koers echter rond het huidige (hoge) niveaus blijft schommelen kan DSM dergelijke oproepen makkelijk naast zich neerleggen.

- Nieuwbakken topvrouw Geraldine Matchett heeft het dan ook bij een ontvangstbevestiging van de activistenbrief gelaten. De tijd zal moeten leren of en wanneer DSM alsnog overgaat tot een splitsing van haar voeding- en materialenactiviteiten.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen