VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Uber, Lyft en Airbnb maakten deze week bekend dat ze snijden in het werknemersbestand om de coronacrisis door te komen. Eerder deed al een reeks kleinere technologiebedrijven dat. Het gaat vooral om niet-winstgevende ondernemingen die voor de crisis beleggers al hoofdpijn bezorgden. Het contrast met de gevestigde orde, de FAANG-bedrijven, is groot.

Uber en Lyft maakten woensdag bekend dat ze aanzienlijke aantallen werknemers gaan ontslaan. Het aantal mensen dat gebruik maakt van taxi’s is scherp gedaald. Het niet-beursgenoteerde Airbnb liet deze week weten dat het een kwart van de werknemers laat gaan.

Reeks vroegere beloftes schrapt veel banen
Het zijn nu een paar grote namen die kosten gaan besparen. Eerder deed een reeks kleinere ondernemingen dat ook al. Er was een tijd, niet heel lang geleden dat ook deze bedrijven nog golden als grote beloftes.

Reviewwebsite Yelp, die grotendeels draait op advertenties van MKB-ondernemers, ontsloeg meer dan duizend werknemers en zette er nog eens ruim duizend op non-actief. Leenplatform LendingClub verminderde het aantal werknemers met een derde.

GoPro, bekend van de sportcamera’s, schrapte 20 procent van het werknemersbestand. Ticketbedrijf Eventbrite, bekend bij iedereen die wel eens een concert of festival bezoekt, schrapte zelfs de helft.

Grote koersverliezen vanaf de piek
Een flink banenverlies dus in de technologiesector. Zetten we ze allemaal op een rij en kijken we wat de aandeelhouders aan deze bedrijven hebben gehad, dan blijkt dat bijna al deze bedrijven ver voor de coronacrisis al beroerde beleggingen waren.

Het aandeel GoPro heeft vanaf de hoogste stand ooit zo’n 95 procent verloren. Hetzelfde geldt voor LendingClub, Eventbrite en Yelp: allemaal minstens driekwart eraf. 

 

Koersontwikkeling 2020

Koersontwikkeling vanaf record

Koers-winstverhouding

Uber

-3%

-35%

-

Lyft

-28%

-60%

-

Yelp

-35%

-77%

43

Eventbrite

-43%

-74%

-

Lendingclub

-52%

-95%

-

GoPro

-27%

-95%

-

Facebook

0%

-6%

30

Amazon

+24%

hoogste stand ooit

113

Apple

+1%

-5%

24

Netflix

+32%

hoogste stand ooit

88

Google

-1%

-11%

28


Winstgevend of verlieslatend
Wat de hierboven genoemde bedrijven gemeen hebben is dat ze bijna allemaal verlieslatend zijn, of hooguit marginaal winstgevend. Beleggers hadden dit al gezien en geconcludeerd dat de perspectieven niet goed waren. Het lijkt erop dat wie nu banen moet schrappen eerder al in de afvoerput van technologiebeurs Nasdaq terecht was gekomen.

Uber en Lyft steken hier dan eigenlijk best aardig tegen af met koersverliezen van 35 en 60 procent vanaf de piek. De platforms voor taxiritten zijn wel nog maar net een jaar beursgenoteerd, maar beleggers lijken de hoop nog niet op te geven.

Toch is het contrast met de boegbeelden van de Amerikaanse technologiesector groot. Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Alphabet (met de G van Google), de zogenaamde FAANG-aandelen, staan in de buurt van de recordstanden die voor de coronacrisis werden bereikt of staan daar zelfs boven. Het verschil is natuurlijk dat dit allemaal goed winstgevende bedrijven zijn, de meeste zelfs zeer winstgevend.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen