VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Welke ondernemingen uit de Europese en Amerikaanse IT-sector maken de meeste kans om de crisis sterk te overleven? Een analyse in vier vragen *.

Is de sector schokbestendig?  
Ja. De 109 IT-fondsen in de stoxx 600 en S&P 500 verloren gemiddeld 6,8 procent sinds het begin van het jaar tegenover een negatief rendement van 16,4 procent voor alle ruim 1100 aandelen die deel uitmaken van de twee indices 

Nog niet zo heel lang geleden behoorde de technologiesector tot het meest recessiegevoelige hoekje van de beurs. De vraag naar pc, laptops en printers  en indirect alle onderdelen die in deze apparaten zit daalde sterk bij het eerste zuchtje tegenwind 

Inmiddels heeft de verschuiving binnen de sector van (pure) hardware naar software- en servicebedrijven flink doorgezet. De laatste groep beursfondsen blijkt een stuk minder recessiegevoelig.  

Welke beursfondsen blijven liggen? 
Binnen de IT-sector blijkt het segment softwaresystemen het best bestand tegen de pandemie.  

De aandelen in deze subsector stegen sinds januari gemiddeld circa 23 procent. Spelers als Microsoft (plus 19 procent), Oracle (plus 2 procent, software) en Norton Lifelock (plus 44 procent), bekend van de antiviruspakketten, hielden allemaal de voeten droog.   

De softwarepakketten van dit soort bedrijven zijn zo cruciaal geworden voor de bedrijfsvoering bij klanten – veelal bedrijven – dat zij niet meer zonder kunnen. Coronacrisis of niet.   

Veel softwarebedrijven namen bovendien twee maatregelen waardoor nu juist geprofiteerd wordt van de coronapandemie.  

Ten eerste verschoven de softwarehuizen hun pakketten van lokale servers en harde schijven naar de cloud (online gebruik van software en opslag van bestanden). Door die stap kunnen de softwarehuizen nu relatief makkelijk diensten aanbieden die werken vanuit de woonkamer mogelijk maakt.   

Ten tweede zijn de beursfondsen (langzaam) overgeschakeld op een verdienmodel waarbij klanten een periodieke fee betalen in plaats van eenmalig een groot bedrag afrekenen voor het softwarepakket.  

De overstap was aanvankelijk pijnlijk voor spelers als Microsoft en Oracle. Het duurde even voor de groei in periodieke inkomsten de terugval in verkopen van de eenmalige software kon opvangen.  

Maar de coronacrisis laat nu zien dat de stabiele en terugkerende inkomsten de softwarehuizen een stuk robuuster hebben gemaakt. Je zou zelfs kunnen spreken van een veilige haven.  

Welke beursfondsen krijgen harde klappen?  
Aan de andere kant van het spectrum staan de hardware-bedrijven, denk hier laptops, moederborden en scanners. 

De beursfondsen in deze (sub)sector verloren bij elkaar ruim 22 procent van hun waarde sinds januari.   

In het mandje zit onder meer harde-schijven-fabrikant Western Digital (minus 32 procent), HP (minus 3 procent voor de beursgenoteerde producent van consumenten-IT als pc’s, laptops en printers) en printerfabrikant Xerox (minus 38 procent).  

De cloud maakt de producten van deze beursfondsen juist overbodig met afkalvende omzetten tot gevolg. Een bedrijf als HP heeft ook last van Apple dat hippere computers maakt (Mac en de Pro).  

Het zal ongetwijfeld ook niet geholpen hebben dat veel elektronicawinkels de laatste maanden hun deuren gesloten hielden op het westelijke halfrond. Tot overmaat van ramp zorgde de corona-uitbraak ook voor allerlei strubbelingen in de toeleveringsketen waardoor de productie vaak niet lekker liep.  

Apple behoorde tot de relatieve winnaars in de hardwaresector met een negatief rendementje van 1,8 procent. Daarover later meer.  

Wat zijn kampioenen in de sector?  
Van de 109 IT-fondsen in de S&P en stoxx 600 komen er 16 ongeschonden uit de stresstest.

Sectorkampioenen
Naam Land Subsector Rendement 2020 Nettoschuld/
EBITDA
Kaspositie Marge CDS spread
ANSYS INC VS Software  3% -0,4 30 34% 51
INTUIT INC VS Software  5% -1,1 21 27% 45
ADOBE INC VS Software  13% 0,0 19 29% 47
F5 NETWORKS INC VS Communicatietechnologie  2% -2,3 23 23% 66
CISCO SYSTEMS INC VS Communicatietechnologie  -8% -0,5 33 27% 66
ARISTA NETWORKS INC VS Communicatietechnologie  10% -3,0 59 33% 44
MASTERCARD INC - A VS Dataverwerking  -5% 0,2 24 57% 59
VISA INC-CLASS A SHARES VS Dataverwerking  -3% 0,2 27 65% 58
VERISIGN INC VS Internetdienstverlening  10% 0,7 51 65% 71
ASML HOLDING NV NL  Semiconductors 5% -0,4 21 24% 44
XILINX INC VS Semiconductors -6% -1,1 37 25% 70
NVIDIA CORP VS Semiconductors 27% -2,5 52 26% 59
TEXAS INSTRUMENTS INC VS Semiconductors -6% 0,1 19 40% 64
MAXIM INTEGRATED PRODUCTS VS Semiconductors -6% -1,1 43 32% 64
MICROSOFT CORP VS Softwaresysemen  19% -0,8 55 34% 55
APPLE INC VS Hardware  -2% -1,3 20 25% 66
Gemiddelde      3,7% -0,8 33 35,5% 58
Gemiddelde sector      -6,8% 0,8 18 19,5% 81

* Koersen en rendementen zijn berekend op 12 mei 2020.  

Terug naar het overzicht


De sectorkampioenen 
scoren bovengemiddeld goed op vier criteria die betrekking hebben op schulden, liquiditeit, winstgevendheid en de kans op een faillissement.   

Zo bedroeg de gemiddelde operationele marge van de kampioenen 35,5 procent tegenover een sectorgemiddelde van 19,5 procent. Ook zitten de 16 beursfondsen ruim in hun jasje. De 16 bedrijven hebben voldoende cash om het 33 weken uit te zingen zonder omzet, versus 18 weken voor de sector als geheel.  

 

Apple servicebedrijf 
Apple is de enige naam uit het lijstje die nog wordt gezien als een hardwarebedrijf. Deze typering lijkt echter elk kwartaal een beetje ongepaster te worden.  

In het laatste kwartaal groeiden Apple’s service-inkomsten met 17 procent tot 13,3 miljard dollar. Een “all-time high”, zo sprak Apple in het persbericht. De bij elkaar meer dan een half miljard (betalende) abonnees zijn inmiddels goed voor bijna een kwart van de totaalomzet van Apple. Voor het idee: in 2012 was dit nog 8,2 procent. 

In de servicetak zijn onder meer de App Store – het bedrijf ontvangt ruwweg een derde van de verkoopprijs van een app – iCloud – opslag van iPhone bestanden en een mailfunctie – en de streamingdiensten AppleMusic en Apple TV+ ondergebracht.  

Beleggers zijn dol op de service-inkomsten omdat deze veel stabieler zijn dan de verkoop van iPhones, iPads en iPods. Maar even zo saillant is dat de brutomarge op diensten meer dan twee keer zo hoog ligt als op hardware – 65 procent versus 30 procent.  

Alleen door de groei van services en de verschuiving in omzetmix zal Apple’s winstgevendheid kunnen groeien. In theorie zelfs als de iphone-verkopen terugvallen 

Ecosysteem  
Het hele ecosysteem – niets anders dan de ruim 1,5 miljard verkochte Apple-gadgets en de (IOS)software die apparaten aan elkaar knoopt  maakt het concern het waardevolste technologiebedrijf ter wereld 

De combinatie hard- en software versterkt elkaar waardoor Apple niet alleen de omzet per klant kan opkrikken (meer apparaten betekent bijna automatisch meer diensten). Het maakt Apple-klanten ook loyaler. Een iPhone-gebruiker zal niet snel overstappen op een Samsung omdat alle apps en fotos in de iCloud niet meer toegankelijk zijn. Maar ook zullen andere Apple gadgets zoals de watch en airpods hun functionaliteit (gedeeltelijk) verliezen.  

Als de crisis blijft aanhouden lijkt onvermijdelijk dat iPhone-verkopen (verder) zullen dalen. Maar als de krassen op het scherm echt onooglijk worden, zullen de meeste Apple-klanten hun oude smartphone toch inruilen voor een nieuwer model. In de tussentijd kan het concern tegen een stootje met een netto-kaspositie van bijna 100 miljard dollar. 

Microsoft profiteert 
Microsoft komt naar voren als absolute winnaar in de coronacrisis. Nu steeds meer bedrijven thuiswerken omarmen, groeit de Microsoft app Teams explosief. Om precies te zijn steeg het aantal actieve gebruikers van 20 miljoen eind januari tot 44 miljoen halverwege maart 

Het is lastig voor te stellen dat een concurrent een kans maakt Microsoft’s inmiddels 30-jarige dominantie in kantoorsoftware te afpakken.    

De tientallen miljoenen Office-klanten, die niet zelden nog draaien op lokale servers, zijn een makkelijke prooi voor het bedrijf uit Redmond om – zonder al te veel strubbelingen – over te laten stappen op nieuwe (duurdere) Microsoft-applicaties in de cloud. 

Microsofts enorme verkoopapparaat en sterke reputatie als het gaat om cybersecurity – het bedrijf pompt jaarlijks miljarden in cybersecurity  maakt dat veel bedrijven liever in zee gaan met Microsoft dan met kleinere startups. De ophef rond vergaderplatform Zoom over privacy van klanten zal die tendens alleen maar versterken 

Inmiddels hebben 93 van de grootse 100 ondernemingen in de VS (Fortune 100) de Teams-app al in gebruik, zo liet Microsoft recent weten.  

Bij de laatste kwartaalcijfers zag Microsoft zowel de verkopen (plus 14 procent) als de operationele winst (plus 27 procent) flink stijgen.  
 

Halfgeleiders 
Het is opvallend dat van de 16 sectorkampioenen er 5 actief zijn in de halfgeleiderindustrie.  

Denk aan bedrijven als chipmakers Texas Instruments en Nvidia en ons eigen ASML, dat ’s werelds meest geavanceerde chipmachine bouwt 

De halfgeleiderindustrie is altijd berucht geweest om haar hoge recessiegevoeligheid. En ook in deze crisis zullen er klappen vallen. Maar de consensus onder analisten is dat de vraag naar steeds snellere en geavanceerde chips niet te stoppen is door de opmars van 5G, datacentra en zelfrijdende auto’s. 

En ook semiconductorbedrijven proberen stootkussens aan te brengen door hun verdienmodel op te schuiven naar services. 

Zo is een team van een kleine zesduizend ASML-ingenieurs op de werkvloer te vinden bij klanten om er voor te zorgen dat de machines zo betrouwbaar mogelijk chips bakken. Het feit dat de machines steeds complexer en geavanceerder worden, brengt met zich mee dat de (after) service en optimalisatie van software steeds belangrijker worden. 

Analisten gaan er van uit dat ASML’s service-inkomsten van iets meer 20 procent van de omzet vorig jaar zullen groeien naar 30 procent in 2025.  

Het ultieme doel van veel hardwarebedrijven zal zijn om ook de draai te maken naar services en software.  

 

Terug naar het overzicht


Om verder te kunnen lezen, moet u 'inloggen'
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen met uw VEB-account.
Ik wil inloggen
Ik ben lid en wil een account aanmaken