VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Er is een groot verschil tussen deze crisis en de vorige. In het dieptepunt van de Kredietcrisis leek het wel of niemand meer durfde, nu wil iedereen de beurs op en ontstaan er wachtlijsten bij de brokers. Een paar adviezen voor de nieuwkomers.

Uiteraard is de VEB blij met de toestroom van nieuwe beleggers, zeker als een deel daarvan ook lid wordt van onze vereniging. De tijdelijke actie om voor één euro een tijdje de digitale uitingen van de VEB te lezen zonder deel te nemen aan de juridische acties was een groot succes, en we hopen dat veel van deze ‘proefleden’ aan ons verbonden blijven.

De scherpe dalingen die de aandelenbeurzen bij het begin van de coronacrisis maakten, trok koopjesjagers, ook omdat het duidelijk is dat er net zo goed bedrijven zijn die sterk kunnen profiteren van de situatie. Bedrijven die boodschappen thuisbezorgen, producenten van medische apparatuur en online vergadersoftware bijvoorbeeld.

Maar let op: de meningen over aandelen als Amazon, Philips en Zoom Video zijn nu sterk verdeeld. Op de korte termijn weet niemand hoe aandelenkoersen zich ontwikkelen.

Maar het belangrijkste waar de startende belegger bij stil moet staan, zijn de kosten die hij gaat maken. Iedere procent netto rendement minder op jaarbasis zorgt voor een forse daling in het haalbare eindkapitaal. Gratis bestaat niet, en bij bijna gratis moet je ook oppassen.

Het transactietarief is de meest zichtbare kostenpost, en daar adverteert men mee. Maar denk ook eens aan het verschil tussen bied- en laatprijs op het platform waar de broker voor kiest, aan de opslagen voor valutaomrekening, aan kosten voor een dividenduitkering, voor het handelen op meer dan één beurs, voor het bezoeken van de aandeelhoudersvergadering, voor het bellen met een servicelijn en ga zo maar door.

Er zijn zo ongelooflijk veel kostenposten waar de startende belegger geen goed beeld van heeft en waar de banken en brokers ook weinig aandacht aan geven. Ook daarvoor is er de VEB, we zetten er graag de schijnwerper op. Noem het de focus van Koster op de kosten.

Dit is een column van Paul Koster, directeur van de VEB

 

Terug naar Effect 6