VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De toerismesector is hard geraakt door de coronacrisis. Toch zijn er met de zomer in aantocht tekenen dat de sector weer tot leven komt. Wie erin wil beleggen moet zich wel kritisch opstellen.

Dat het sentiment aan het draaien is, is bijvoorbeeld te zien aan het aandeel TUI Group. De koers van de grootste touroperator van Europa stortte in maart volledig in, maar is in de eerste drie handelsdagen van deze week al bijna verdubbeld.

Het is echter niet zo eenvoudig om te beleggen in toerisme-aandelen. Trackers gericht op toerisme en reizen zijn op breed samengestelde indices gebaseerd. De Euro Stoxx Total Market Travel & Leisure bestaat bijvoorbeeld voor een kwart uit luchtvaartmaatschappijen en herbergt ook twee voetbalclubs, Juventus en Borussia Dortmund.

Daarmee komen beleggers toch uit bij individuele aandelen. Vier grote bedrijven uit de toerismesector op een rij.

TUI Group
Het in Duitsland genoteerde reisconcern leek 2020 in te gaan met een goede concurrentiepositie na het faillissement van concurrent Thomas Cook vorig jaar. De coronacrisis heeft de inkomsten echter sterk onder druk gezet. Volgens Morgan Stanley verbrandt TUI elke maand 600 miljoen euro omdat de inkomsten bijna zijn weggevaagd.

Dat Zuid-Europa toch open lijkt te gaan voor deze zomer is daarom welkom nieuws voor het bedrijf. In reactie hierop maakte de koers van het aandeel deze week een grote sprong.

Carnival
Cruiseschepen waren in het begin van de coronacrisis veel in het nieuws door enkele virusuitbraken aan boord. In de crisis zijn cruises vervolgens stilgelegd. Dit raakte Carnival hard. Het in New York en Londen genoteerde concern verloor in maart 80 procent van zijn beurswaarde. Carnival is echter nog altijd de grootste uitvoerder van cruisereizen ter wereld.

Het bedrijf kijkt nu nadrukkelijk vooruit. Vanaf 1 augustus zullen de schepen weer beginnen met varen. Daarnaast lijkt de crisis reizigers niet definitief te hebben afgeschrikt. Carnival meldde onlangs dat de boekingen voor de eerste helft van 2021 vergelijkbaar zijn met eerdere jaren.

Accor
De hotelsector heeft in de crisis een groot deel van de capaciteit moeten sluiten. Bij de Franse hotelgroep Accor was op een gegeven moment bijna twee derde van de hotels dicht.

Het concern had eerder al gezegd dat het dieptepunt van de crisis in de maanden april en mei zou vallen. Dat lijkt zo uit te pakken. Sinds eind april heeft Accor alweer 250 hotels heropend en er komen dagelijks openingen bij. Het aandeel werd deze week een kwart meer waard.

Thor Industries
Thor Industries is wereldwijd de grootste producent van recreatievoertuigen. Het Amerikaanse bedrijf is de eigenaar van bijvoorbeeld de Europese caravanmerken Eriba en Dethleff. Het moest in de coronacrisis de productie stilleggen.

Deze is inmiddels weer op gang en het bedrijf is optimistisch over de vooruitzichten. Bestuursvoorzitter Bob Martin zei onlangs dat de crisis bij hele nieuwe groepen consumenten interesse heeft gewekt in caravans en campers. Het aandeel is alweer terug op pre-crisisniveaus na meer dan een verdubbeling sinds maart.