VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Financiële aandelen zijn de laatste weken bezig aan een inhaalrally. Sinds half mei zijn aandelen van banken en verzekeraars met circa een kwart gestegen. Het is een teken dat het vertrouwen toeneemt dat het herstel na de coronacrisis sneller zal gaan dan breed wordt gevreesd.

Bankaandelen staan op dit moment nog steeds op niveaus die in decennia niet zijn gezien. De Europese bankenindex Stoxx Europe 600 Banks noteert rond hetzelfde niveau als eind jaren tachtig. De Stoxx Europe 600 Insurance staat er een stuk beter voor maar noteert nog een kwart onder de laatste piek. 

Kwart herstel sinds half mei
Na de crash van half maart bleven deze aandelen flink achter bij de rest van de markt, maar in de afgelopen weken herstelden zowel de bankindex als de verzekeringsindex sterker dan de brede markt. 

Opvallend aan de stijgingen is dat er geen concrete aanleiding voor is geweest. Voor zover er nieuws over de sector naar buiten kwam was dit overwegend negatief. ABN Amro kondigde bij de kwartaalcijfers half mei bijvoorbeeld aan dat het 2,5 miljard euro reserveert voor kredietverliezen. 

Kredietverliezen
De Europese bankautoriteit EBA waarschuwde eind mei dat de kredietverliezen de komende tijd hard zullen oplopen. EBA-topman José Manuel Campa suggereerde dat Europese banken zelfs de mogelijkheid moeten krijgen gebruik te maken van het Europese herstelfonds. 

Asterix-houding AXA
Het aandeel van de Franse verzekeraar AXA, op de statistiek-pagina’s van Effect al maanden het meest populaire aandeel bij analisten, springt eruit als een van de sterkste stijgers van de laatste weken. 

Dat heeft alles te maken met de Asterix-houding die AXA zich heeft aangemeten tegenover de ECB en de nationale monetaire autoriteiten. Die riepen banken en verzekeraars eerder dit jaar op om dividendbetalingen voorlopig op te schorten. De Fransen houden de Gallische eer echter hoog door deze oproep aan hun laars te lappen. Waar veel verzekeraars, waaronder in Nederland Aegon, ASR en NN Group, hun dividendbetaling onder druk van de toezichthouders direct staakten, blijft AXA haar aandeelhouders gewoon betalen. 

Wij weten niet of AXA net als de Galliërs uit de strip over een toverdrank kan beschikken, maar dat de aandelen van de financiële waarden zo sterk herstellen geeft aan dat beleggers een stuk positiever zijn geworden over de economie. Of dit een vorm van wishful thinking is, moet worden afgewacht. Maar het verleden leert dat markt wellicht niet altijd, maar wel vaak gelijk heeft.