VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het aandeel in het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf AT&T is niet voor elke analist die het volgt een absolute ‘koop’. Met een dividendrendement ruim boven de 6 procent lijkt AT&T wel aantrekkelijk.

Van de meer dan 30 analisten die AT&T volgen, geven twee op de drie een houdenadvies, wat relatief veel is. Verder zijn er wat koopadviezen, maar een enkeling zegt ook dat de aandelen maar beter verkocht kunnen worden. Toch taxeren zij gemiddeld (bron: Bloomberg) dat AT&T in 2020 een winst per aandeel behaalt van 3,22 dollar, waarmee het aandeel nu minder dan 10 keer de winst kost.

Bovendien is de consensusverwachting dat die winst per aandeel de komende jaren oploopt, en dat het dividend (momenteel 0,52 dollar per kwartaal) met die winst zal meestijgen. Het dividendrendement is bij de huidige koers maar liefst 6,4 procent.

Op de Amerikaanse telefoniemarkt maken AT&T en Verizon al jaren de dienst uit. AT&T is de grootste maar is op de beurs iets minder waard. AT&T nam in 2018 een groot deel van Time Warner over, en werd daarmee in één klap eigenaar van belangrijke mediabedrijven als CNN, HBO, Warner Bros Pictures en New Line Cinema.

In de telecommunicatiesector is het soms moeilijk de bedrijven te doorgronden omdat de sector midden in een proces zit waarin telefonie, internet en televisie met elkaar versmelten. Bij televisie gaat het daarbij zowel om de kanalen als om de programma’s, ook wel de ‘content’ genoemd. Het gaat dus al lang niet meer om de belminuten of de sms’jes, het gaat vooral om data. Abonnementen worden gecombineerd in bundels.

AT&T is zichzelf na de overname van Time Warner in zekere zin opnieuw aan het uitvinden als mediabedrijf. Het knokt nu behalve tegen Verizon met zijn divisie WarnerMedia ook tegen bedrijven als Netflix en Walt Disney, dat maakt de analisten kennelijk wat huiverig.

AT&T is echter niet zomaar een aandeel met een hoog dividendrendement. Doordat het bedrijf in de afgelopen 36 jaar elk jaar zijn dividend verhoogde, wordt het gerekend tot de ‘dividend aristocrats’, een select gezelschap.


Aristocratenindex

De Amerikaanse indexmaker Standard & Poor’s maakt behalve de bekende S&P 500 index ook een index waarin alleen aandelen uit deze index zitten die in de afgelopen 25 jaar dividend hebben uitgekeerd en dat ieder jaar ook nog eens hebben verhoogd. Deze index wordt de S&P 500 Dividend Aristocrats genoemd en er zijn in de VS verschillende etf’s die deze index schaduwen. Vanwege regelgeving zijn deze producten in Nederland momenteel niet zomaar verkrijgbaar, maar het koersverloop is wel goed te volgen.

Ook de aandelen in deze index zijn makkelijk te vinden. Op dit moment mogen ruim 60 aandelen in de S&P 500 de titel ‘dividendaristocraat’ voeren. Bekende namen daaronder zijn 3M Company, Coca Cola, Johnson & Johnson en Walmart. En AT&T dus.


Uiteraard moet een hoog dividend wel houdbaar zijn. Bedrijven die veel dividend uitkeren maar intussen steeds minder gaan verdienen of zelfs verlies maken, zullen dit niet kunnen volhouden. Beleggers zien daarom graag een sterke balans en een ‘pay-out ratio’, het deel van de winst dat als dividend wordt uitgekeerd, die structureel ruim onder de 100 procent ligt. Bij AT&T ligt deze maatstaf momenteel rond de 60 procent.

De coronacrisis gaat niet aan AT&T voorbij, films worden uitgesteld en belwinkels zien tijdelijk minder mensen. Daar staat tegenover dat veel verwacht wordt van de eind mei gelanceerde nieuwe streamingdienst HBO Max (in Nederland verkrijgbaar via Ziggo).

AT&T is zichzelf opnieuw aan het uitvinden maar wist de winst in de afgelopen vijf jaar toch met zo’n 9 procent per jaar op te voeren. Het bedrijf zal de komende jaren naar verwachting een verdere, gestage winstgroei laten zien.

Het kwartaaldividend wordt de laatste jaren elk jaar met een cent opgeschroefd. Het ziet ernaar uit dat AT&T dat nog wel een tijdje vol kan houden.

Voor wie nog wat dieper naar dit aandeel wil kijken, de Amerikaanse beleggingswebsite Seeking Alpha heeft hier een uitgebreide analyse van dividendaristocraat AT&T, waarbij ook wordt ingegaan op de cashflow, de balans en de kredietwaardigheid.