VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

President Trump wil 1.000 miljard dollar in wegen en bruggen steken om banen te behouden en het economisch herstel te stimuleren. Ook in Europa geven verschillende overheden aan dat zij infrastructuurprojecten versneld willen uitvoeren en daarbij wordt vaak de nadruk op duurzaamheid gelegd. De sector biedt ontegenzeggelijk beleggingskansen.

Een moderne samenleving zonder wegen, havens, luchthavens, elektriciteits-, water- en gasnetwerken is niet voor te stellen. Economen zijn het erover eens dat er een positieve correlatie is tussen de prestaties van een economie en de kwaliteit van de infrastructuur. Nu de wereldeconomie in een onvermijdelijke recessie terechtkomt, is het stimuleren van de economie door te investeren in vervoer, energie en het milieu logisch.

Donald Trump wil op korte termijn een plan voor grootschalige infrastructuurinvesteringen over meerdere jaren naar buiten brengen. Democraten en Republikeinen debatteren de komende weken in het Amerikaanse Congres over infrastructuur.

Investeringen in infrastructuur zullen ook in Europa een belangrijk instrument zijn om de economieën na de coronacrisis weer op gang te brengen, stelt de Britse vermogensbeheerder Schroders in een recent rapport.

Dat is vooral zo omdat er jarenlang sprake is geweest van “onder-investering” op bepaalde terreinen. Daar gaat waarschijnlijk een inhaalslag plaatsvinden.

En in Europa is er geen tekort aan investeringsmogelijkheden, stelt Schroders. Iedereen weet nog van de ingestorte brug boven het Italiaanse Genua in 2018, en ook het Duitse wegennet en 4G-netwerk zijn berucht om hun slechte staat. Het is echter volgens Schroders met name Frankrijk dat het onderhoud van de strategische infrastructuur lange tijd heeft verwaarloosd.

Een belangrijk thema hierbij is de energietransitie die nodig is om klimaatverandering tegen te gaan. De bouw van wind- en zonne-energieparken, maar ook de modernisering van elektriciteitsnetten en de aanleg van infrastructuren die de intermitterende aard van duurzame energie kunnen beheersen zal moeten worden opgepakt.

De bouwsector kan baat hebben bij de opgeschroefde investeringen in infrastructuur, maar een bedrijf dat met name van de nadruk op duurzaamheid kan profiteren is laadpalenmaker Alfen. Die onderneming heeft deze week ruim 50 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van nieuwe aandelen. Het geld is bedoeld om de groei te financieren. De coronapandemie versnelt de vergroening in veel landen, stelt de onderneming uit Almere. Alfen zet een verkooporganisatie op in Spanje en Italië.

Het aandeel behoort tot de grootste stijgers op het Damrak dit jaar, en analisten zijn behoorlijk positief over het aandeel voor 2020 wordt een winst per aandeel verwacht van 0,35 euro. Daarmee kost Alfen nu wel bijna 100 keer de winst, wat het neerwaartse risico bij tegenvallers wel groot maakt.