VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ondanks dat hij 32 jaar werkzaam is bij Randstad, waarvan de helft als bestuurder en de laatste zes jaar aan de absolute top, leek tijdens de aandeelhoudersvergadering geen sprake van enige metaalmoeheid bij bestuursvoorzitter Jacques van den Broek. Met een aanstekelijk enthousiasme slaagde de ervaren rot erin leven te blazen in de aandeelhoudersvergadering, die door corona-maatregelen uitsluitend via een webcast te volgen was.

Van den Broek benadrukte dat Randstad de coronacrisis goed zou doorstaan. Natuurlijk, de steun van overheden was een welkome steun. Maar bovenal heeft de onderneming een solide balans, die sterker is dan voor de vorige (krediet)crisis. Daarnaast is het een voordeel dat de vaste kosten relatief beperkt zijn. In zakelijk opzicht biedt de huidige crisis ook kansen. Er is extra aanbod van werkzoekenden, waar er voor corona nog  een schreeuwend tekort was. Ook biedt Randstad een (digitale) outplacement service voor ondernemingen die moeten afslanken.

Digitalisering hand in hand met Human Touch
De vooraf ingediende vragen van de VEB centreerden rond het toekomstperspectief van de uitzender op de langere termijn. Het blijft voor buitenstaanders verrassend dat in de 21ste eeuw nog geld wordt verdiend met het via intercedenten plaatsen van werkzoekenden in fabrieken en kantoren, terwijl in allerlei industrieën digitale platforms de marktplaatsfunctie vervangen die voorheen door tussenpersonen van vlees en bloed werd vervuld. Waarom zou het beroep van een intercedent(e) uiteindelijk niet net zo uitstervend zijn als dat van bijvoorbeeld een verzekeringsmakelaar of afdelingssecretaresse?

Van den Broek was resoluut. Randstad is echt met de tijd meegegaan en zet stevig in op digitalisering. Die digitalisering is echter ter ondersteuning van de intercedent. Hij is niet bang voor de dominante digitale leiders als Microsoft (eigenaar van LinkedIn), Facebook of Google, mochten zij ooit besluiten actief de gevestigde uitzenders te beconcurreren. De kracht van Randstad zou juist liggen in de combinatie van de “human touch” en digitalisering. Randstad laat geen twijfel over het niveau van die human touch: ook over vijf jaar is die hoog genoeg om het verschil te kunnen maken. De uitdaging is vooral de juiste timing te vinden om klanten (werkgevers) te benaderen, aldus Van den Broek.

Optimisme zonder dividend
Randstad erkent dat efficiency belangrijk is bij uitzenden, omdat de marges laag zijn. Maar groei is ook van belang. Helaas was daarvan geen sprake in 2019, terwijl voor 2020 een forse daling voor de hand ligt. Van den Broek gaf er een positieve draai aan door te stellen dat de uitzender relatief wel groeit omdat zij marktaandeel afsnoept van concurrenten. Randstad mag dan wel wereldwijd al de grootste zijn, maar de uitzendbranche is erg versplinterd. Met slechts zes procent marktaandeel ziet Randstad ook als marktleider groeikansen.

Aandeelhouders moeten hoop putten uit dit optimisme, want Randstad houdt qua dividend voorlopig de hand op de knip. Het volledige dividend over 2019 is gepasseerd en pas later wordt bekeken of er over 2020 eventueel wel een dividend in zit.




Gerelateerde artikelen