VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Nederlandse economie zuchtte in april, de eerste volle maand van de lockdown, onder de coronacrisis. Consumenten gaven volgens het CBS 17,4 procent minder uit dan in dezelfde maand vorig jaar. Maar interessanter voor beleggers is dat de structuur van de Nederlandse economie lijkt te veranderen.

Het CBS spreekt maandag van "verreweg de grootste krimp" die het ooit heeft gemeten. Maar de verschillen tussen, en binnen, sectoren zijn enorm. Bestedingen aan diensten als de horeca, het openbaar vervoer en de theaters zijn met bijna een kwart gedaald. De uitgaven aan brandstof daalden met 10,7 procent.

Dat laatste heeft op de beurs de energiesector duidelijk geraakt. Horeca-ondernemingen, theaters en zelfstandige winkeliers zijn doorgaans niet beursgenoteerd, maar zij hebben vaak wel bankleningen. De ellende en dreigende faillissementen in die sectoren bereikte de beurs voornamelijk via de winkelvastgoedfondsen en de bankaandelen, die inderdaad forse klappen hebben moeten verwerken.

Werk en ontspanning worden noodgedwongen meer vanuit huis gedaan, en ook winkelen en sociaal contact verschuift van winkelstraat en café naar het internet. Dat betekent dat de economische structuur in deze sectoren verandert, waardoor kansen ontstaan voor grote bedrijven met goede netwerkstructuren.

Het Chinese Alibaba en het Amerikaanse Amazon zijn zulke bedrijven. Zoals de bakker op de hoek ooit klagend over de lage prijzen in de supermarkten uit het Nederlandse straatbeeld verdween, gaan er nu heel wat winkelketens over de kop omdat veel consumenten in de winkels vooral nog komen kijken en passen. Later wordt dan op internet de laagste prijs gezocht.

Zo krijgt de Chinese webwinkel Alibaba steeds meer voet aan de grond in ons land en de rest van Europa. Dat zegt Jack Peters, directeur business development van Alibaba Benelux, maandag in de Telegraaf.

Volgens Peters is Alibaba de coronacrisis goed doorgekomen. “In januari en februari heeft dat wel een negatief effect gehad vanwege de lockdown in China en dat is onze belangrijkste markt. Maar daarna, in maart, april en mei, is er sprake van een krachtig herstel. Voor dit boekjaar verwachten we dan ook een groei van 28 procent, tegen 22 procent een jaar daarvoor.”

Dat zou kansen moeten bieden voor het aandeel, dat behalve in Hongkong ook in de VS een beursnotering heeft.

Peters zegt in de Telegraaf dat inmiddels meer dan honderd Nederlandse merken, waaronder Philips en Heineken, actief zijn op het platform en dat hij verwacht dat dit aantal dit jaar verder toeneemt.

Alibaba wordt vaak vergeleken met het Amerikaanse Amazon, dat zich dit jaar ook nadrukkelijk meldde op de Nederlandse markt. Volgens Peters is er wel een belangrijk verschil tussen Alibaba en Amazon, dat zelf ook producten koopt en verkoopt, terwijl Alibaba meer een platform is waar andere bedrijven zaken kunnen doen.

Het aandeel Amazon deed het de laatste jaren een stuk beter dan Alibaba, dat veel last had van de anti-Chinese maatregelen die Donald Trump meende te moeten nemen.

Amazon, dat als internetboekwinkel begon, verkoopt tegenwoordig net als Alibaba bijna alles. Het bedrijf trok in 2017 de aandacht met de overname van de biologische supermarktketen Whole Foods, waarmee het ineens ook in ‘normale’ winkels stapte. Klassieke winkelbedrijven van Walmart tot Ahold Delhaize vielen op de beurs van hun stokje uit angst door een allesverslindend Amazon te worden opgevreten. Amazon is in de VS al zeer dominant in boeken en elektronica. De onderneming lijkt zich voorgenomen te hebben grote delen van de detailhandelsmarkt naar zich toe te gaan trekken.

Alibaba is in China actief met (daar) bekende marktplaatsen als Tmall en Taobao, waar de groei al fenomenaal is geweest. De rest van de wereld wordt nu met name aangeboord met de website AliExpress.com. Europa en Amerika beginnen Alibaba te ontdekken, en het lijkt een kwestie van tijd voordat AliExpress hier net zo’n begrip is als eBay of bol.com. Alibaba en Amazon hebben de aanval op de winkeliers buiten hun thuisland geopend.

Op de beurs heeft het hooggespannen verwachtingspatroon rond deze bedrijven een prijs: een aandeel Alibaba kost nu (bij een koers van 220 dollar) meer dan 60 keer de winst die in de afgelopen 12 maanden werd geboekt. Een aandeel Amazon is op 2675 dollar nu volgens die maatstaf ruim twee keer zo duur (128 keer de winst).

Analisten gaan er echter vanuit dat Alibaba in 2021 omgerekend tegen de 8 dollar zal verdienen, en dat de winst per aandeel bij Amazon in dat jaar rond 40 dollar zal uitkomen. Dat brengt de koers-winstverhouding voor Amazon terug tot 67 en die voor Alibaba tot 28.

Met name Alibaba komt dan met zijn waardering weer in de buurt van ‘normaal’, hoewel het risico van nieuwe spanningen tussen China en de VS hier wel groter is. Maar tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 3 november is het ook nog maar een paar maanden. Een nederlaag van Trump zal Alibaba hoogstwaarschijnlijk goed doen.