VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Europese autosector is hard geraakt door de coronacrisis. Op het dieptepunt halveerde de verkoop van nieuwe auto’s en herstel lijkt ver weg. Tegelijk doet de tweedehands automarkt het goed. Het lijkt erop dat de consument een stapje terug doet.

De ACEA, de Europese vereniging van autobouwers, liet deze week weten dat het voor heel 2020 verwacht dat de autoverkopen in de Europese Unie met een kwart zullen zakken. Tegenover 12,8 miljoen verkochte auto’s in 2019 staan er dit jaar maar 9,8 miljoen.

Vanzelfsprekend zit het grootste verlies in verkopen in de eerste jaarhelft. Over de eerste vijf maanden van het jaar kwamen de autoverkopen 2,4 miljoen lager uit dan in dezelfde periode van 2019.

Dat betekent dat het leed dus nog niet geleden is. Als de verwachting van 9,8 miljoen verkopen uitkomt, zullen er in de resterende zeven maanden 6,4 miljoen auto’s worden verkocht. Een flink aantal, maar nog eens 900.000 minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Automarkt valt terug naar niveau 2015
Dat komt ook neer op een daling met 12 procent. Het zou betekenen dat het tempo van nieuwe autoverkopen per maand in 2020 niet meer herstelt naar het niveau van voor de crisis. Sterker, het herstel blijft hangen op het niveau van 2015.

De grote Europese autobouwers kijken er op dit moment op dezelfde manier naar. Ze verwachten geen snel herstel van de verkopen en passen zich daarop aan. Volkswagen liet bijvoorbeeld eerder deze maand weten dat het op gemiddeld 60 tot 70 procent van de maximale capaciteit draait. Renault  lanceerde een kostenbesparingsprogramma van 3 miljard euro.

De aandelen Renault en Volkswagen zijn de laatste weken wat opgekrabbeld, maar staan nog altijd fors lager dan aan het begin van het jaar. Hetzelfde geldt voor BMW en PSA Groupe, de maker van onder meer Peugeot.

De verwachting van de ACEA impliceert dat er geen sprake zal zijn van een inhaalslag omdat consumenten die niet kónden kopen tijdens de lockdown dat alsnog doen. Ook lijkt het erop dat dat een flink aantal Europeanen zal afzien van de aankoop van een nieuwe auto.

Meer tweedehands auto’s verkocht
Mogelijk kiezen veel van deze kopers voor tweedehands. Deze markt was Europabreed eind mei namelijk wel weer bijna op hetzelfde niveau als een jaar eerder. In Portugal, Polen en Denemarken groeide het aantal verkopen in mei zelfs met dubbele cijfers. In Portugal werden 20 procent meer occassions verkocht dan in mei 2019.

De vraag is nu hoe groot de groep die een stap terug doet echt is? Er is namelijk ook nog de trend dat veel kopers een auto aanschaffen omdat ze het openbaar vervoer de komende tijd willen mijden. Dat zal mede bepalen hoe de markt voor nieuwe auto’s zich de komende tijd ontwikkelt en of de tamelijk grimmige voorspellingen werkelijkheid worden.