VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Amerikaanse centrale bank ziet de nabije toekomst somber in. Zelfs in een optimistisch scenario voor het herstel van de coronarecessie verwacht de Fed nog enorme kredietverliezen bij banken. Het beperkt daarom de uitkeringen aan bankaandeelhouders. Maar de eerste aannames zijn nu al ingehaald door de werkelijkheid.

De Federal Reserve heeft enkele scenario’s losgelaten op de balansen van de grootste Amerikaanse banken. Daarbij worden de bekende letters V, U en W gebruikt.

Het V-vormige scenario is het meest optimistisch. Dat gaat er vanuit dat de Amerikaanse economie eind dit jaar weer terug is op het niveau van voor de corona-uitbraak. De werkloosheid in de Verenigde Staten piekt hierbij op bijna 20 procent maar zakt in een paar kwartalen weer naar de enkele cijfers.

Hier tegenover staat het U-vormige scenario waarin er amper herstel plaatsvindt in de tweede jaarhelft. Het W-vormige scenario zit ertussen in, behalve dat het herstel aanvankelijk sterker is dan het V-vormige herstel, maar de economie begin 2021 terugvalt. Dit komt door een tweede golf van coronabesmettingen en nieuwe lockdowns.

Half biljoen aan kredietverliezen
Het resultaat in alle modellen is dat banken flinke verliezen voor hun kiezen krijgen. In het geval van het V-vormige scenario is dat nog altijd 560 miljard dollar. Consumenten komen in de problemen met hun creditcards, autoleningen en hypotheken. Bedrijven kunnen zakelijke kredieten en vastgoedleningen niet meer betalen.

De Fed heeft gekeken hoe de banken hier doorheen komen. De conclusie is dat de bankbalansen in alle scenario’s voldoende kapitaalbuffers hebben. Toch is besloten dat het beter is als ze zoveel mogelijk kapitaal aan boord houden.

Kapitaalbehoud banken
Daarom worden dividenduitkeringen beperkt tot maximaal het gemiddelde van de kwartaalwinst over de afgelopen vier kwartalen. Ook moeten aandeleninkoopprogramma’s worden geschrapt.

Dat is voorzichtig beleid waar gezien alle onzekerheid iets voor te zeggen is. Tegelijkertijd is het de vraag of de Fed het niet allemaal wat al te negatief inschat. Verschillende aannames in de modellen zijn namelijk al ingehaald door de werkelijkheid.

De economen verwachten bijvoorbeeld een piek van het werkloosheidspercentage van bijna 20 procent. In mei nam de Amerikaanse werkloosheid echter alweer af tot 13,3 procent (van 14,7 procent in april). Ook de aanname dat de premie tussen staatsobligaties en laagwaardige bedrijfsobligaties zouden oplopen is vooralsnog niet uitgekomen. Deze zogenaamde spread gaat sinds maart in een rechte lijn omlaag.

Fed té voorzichtig
De centrale bank heeft daarbij ook geen rekening gehouden met de noodmaatregelen van de Amerikaanse overheid. Bedrijven krijgen op grote schaal steun om te zorgen dat ze werknemers aan boord houden. Daarnaast zijn de werkloosheidsuitkeringen flink verhoogd.

De Fed erkent dat dit grote impact kan hebben op de uitkomsten van alle scenario’s. Toch houdt de Amerikaanse centrale bank vast aan een vrij pessimistische visie op hoe de economie en de bankbalansen zich ontwikkelen. De Fed houdt de banken daarom voor de zekerheid erg kort. Dat zou uiteindelijk terecht kunnen blijken, maar zoals het er nu voorstaat maakt de Fed de fout té voorzichtig te zijn. Beleggers in Amerikaanse bankaandelen ondervinden daar de komende tijd mogelijk de nadelen van.