VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De meningen zijn verdeeld over aan welke kant van de Atlantische Oceaan aandelenbeleggers in de tweede helft van 2020 hun geld het beste kunnen beleggen. Europa is goedkoper, Amerika heeft in veel sectoren de meest succesvolle bedrijven. Maar wat gaan de Amerikaanse presidentsverkiezingen brengen? En wat zijn daarvan de meest waarschijnlijke gevolgen voor de dollarkoers?

In het tweede kwartaal van dit jaar presteerde de economie als gevolg van de corona-lockdown extreem slecht maar deden de beurzen het ongekend goed. De Amerikaanse S&P 500 index boekte in de maanden april, mei en juni een winst van ongeveer 20 procent en de AEX deed daar in dezelfde periode met een winst van 16 procent nauwelijks voor onder.

BlackRock: Europa aantrekkelijker
Het grote verschil tussen economie en beurs zou een waarschuwing moeten zijn voor beleggers. Vermogensbeheerder BlackRock uit New York geeft dat ook aan in haar halfjaarlijkse outlook, waar een neutrale weging voor aandelen wordt geadviseerd, met een voorkeur voor “hoge kwaliteit”. BlackRock geeft daarbij bovendien aan dat Europese aandelenbeurzen momenteel aantrekkelijker gewaardeerd zijn dan de Amerikaanse. Aandelen in opkomende markten krijgen een onderweging.

In Europa reageert de economie volgens BlackRock goed op de stimuleringsmaatregelen die de politiek nu treft. In de VS is er in de tweede helft van 2020 een groter risico dat de fiscale stimulering van de economie wegvalt en zijn er meer uitdagingen rond een mogelijk oplaaiend coronavirus. Daarbij kunnen de presidentsverkiezingen in november en het weer escaleren van de handelsruzie met China voor verhoogde volatiliteit zorgen. 

Dollarrisico
Peilingen wijzen er momenteel op dat Donald Trump het Witte Huis aan het eind van dit jaar zal moeten verlaten. Economen denken dat een overwinning van Joe Biden de Amerikaanse dollar zal verzwakken. Dat lijkt een extra reden om voorzichtig te zijn met Amerikaanse aandelen, maar ook voor veel Europese multinationals is een zwakke dollar slecht nieuws.

Volgens valutahandelaar Floris Broekhoven van internationale betalingsspecialist Ebury had Trump zonder corona een goede kans gehad op een tweede termijn. De Amerikaanse economie heeft onder Trump tot begin 2020 uitstekend gepresteerd: dalende werkloosheidcijfers, een solide economische groei en recordstanden op de beurs.

De werkloosheid steeg in de VS door de coronacrisis echter tot bijna 15 procent in april. In mei lag het nog altijd ruim boven de 13 procent. Trump zal de verkiezingen alsnog proberen te winnen met de belofte de belastingen laag te houden, wat gunstig zou zijn voor het bedrijfsleven. Biden zal de belastingdruk opvoeren door verhoging van nagenoeg alle belastingtarieven. Dat zal aandelenbeleggers richting Europa jagen, stelt Broekhoven.

Als Trump na een herverkiezing zijn harde lijn richting China aanhoudt, zullen beleggers de onzekerheid rond de internationale handelsbetrekkingen aangrijpen om in de dollar als vluchthaven te beleggen. Volgens Broekhoven kan een overwinning van Trump de koers beneden de 1,07 dollar per euro sturen. Als Biden wint, kan de euro tegen het eind van het jaar volgens hem best op 1,17 dollar staan.

Rampscenario
Wat misschien niet erg waarschijnlijk is, maar wat door sommigen toch wordt gevreesd, is het rampscenario dat Trump verliest en weigert te vertrekken of andere rare dingen doet in zijn laatste dagen als president van het machtigste land ter wereld.

Hoewel Trump zelf aangaf dat hij netjes zal opstappen na een nederlaag in november, wakkerde zijn schoonzoon Jared Kushner in mei de speculaties hierover aan, toen hij niet uitsloot dat de presidentsverkiezingen zouden moeten worden uitgesteld wegens de corona-epidemie.

Trump deed al eens zijn beklag over staten die hun inwoners vanwege corona de mogelijkheid bieden per post hun stem uit te brengen. Dat zou een truc van de Democraten zijn om de “grootste verkiezingsfraude in de geschiedenis” te plegen.

Een kat in het nauw maakt rare sprongen, en de gevolgen daarvan op de beurzen en voor de valutakoersen zijn op dit moment nog niet in te schatten. Maar dat beleggers in de tweede helft van 2020 grote voorzichtigheid mogen betrachten met hun dollarposities en Amerikaanse aandelen staat als een paal boven water.