VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Goud is altijd een vluchthaven voor beleggers in onzekere tijden geweest, en dat was het edelmetaal tot nu toe in de coronacrisis ook. Maar er zijn heel wat redenen om ook voor de langere termijn in goud te beleggen, al is het maar voor een deel van de portefeuille. Inflatievrees is daarvan de belangrijkste.

Sinds het begin van dit jaar steeg de prijs van een troy ounce goud met zo’n 20 procent tot bijna 1800 dollar. Daarmee bereikte het gele metaal het hoogste niveau in zeven jaar. Wat hielp was een waarschuwing van Fed-voorzitter Jerome Powell dat het coronavirus meer risico's met zich mee kan brengen voor de economie en beurskoersen. Ook de oplaaiende protesten in Hongkong in verband met China’s nieuwe nationale veiligheidswet en de naderende Amerikaanse presidentsverkiezingen voeden de onzekerheid onder beleggers.

Nu trekken de aandelenbeurzen weer naar nieuwe recordniveaus, maar hoogtevrees kan ook een reden zijn om de portefeuille enigszins te ‘vergulden’.

De belangrijkste reden dat goud het de komende jaren goed zou kunnen blijven doen is de sterk toenemende hoeveelheid geld die wereldwijd door centrale banken in omloop wordt gebracht om economieën draaiende te houden. Dat kan op termijn de inflatie aanjagen, wat doorgaans ook de goudprijs omhoogduwt.

Voor de Amerikaanse analiste Lyn Alden Schwartzer is de verhouding tussen de goudprijs en de money supply per hoofd van de bevolking dan ook de belangrijkste maatstaf om in de gaten te houden. Het idee daarachter is dat goud het beste beleggingsvehikel is om koopkracht mee vast te houden, zeker als de inflatie omhoogschiet.

Vermogensbeheerder VanEck wijst erop dat goudmijnbedrijven het de laatste maanden ook erg goed doen. De VanEcks eigen index van goudmijnaandelen verdubbelde sinds de bodem die in maart werd neergezet. De bedrijfsresultaten in deze sector over het eerste kwartaal kwamen over het geheel genomen overeen met de verwachtingen, stelt VanEck. De impact van de coronagerelateerde shutdowns zullen pas goed zichtbaar worden in de cijfers over het tweede kwartaal. VanEck schat dat in april maximaal zo'n 12 procent van de wereldproductie stillag. Inmiddels is de productie echter vrijwel overal weer hervat. Bedrijven hebben hun operationele activiteiten snel aangepast om de kans op verspreiding van het virus te minimaliseren, onder meer door maatregelen als inzet van coronatests, meer voertuigen en vliegtuigen voor vervoer van medewerkers, gespreide en langere ploegendiensten en grotere ertsvoorraden.

Deze inspanningen hebben geleid tot hogere kosten. In de huidige omstandigheden worden de hogere kosten in verband met corona echter meer dan goedgemaakt door lagere brandstofkosten en zwakkere lokale valuta’s, denkt VanEck.

Een alternatief voor goudmijnaandelen is beleggen in fysiek goud. In Effect 4 van dit jaar besteedden wij aandacht aan de belangrijkste partijen die zich voor de Nederlandse markt bezighouden met de verkoop van gouden munten en baren. (Let op: de kosten die in dit onderzoek worden genoemd kunnen veranderd zijn).

In welke vorm dan ook, toevoegen van goud kan het risico van een beleggingsportefeuille duidelijk verlagen. Zeker voor beleggers die een sterk oplopende inflatie voorzien is goud een aantrekkelijke toevoeging.