VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het vergaderseizoen is zo goed als voorbij, beleggers kunnen zich gaan richten op de halfjaarcijfers. Verschillende banken komen met boodschappenlijstjes voor beleggers die hun portefeuille nog willen uitbreiden. De kooplijst van Goldman Sachs is met 20 aandelen behoorlijk lang.

Het tweede kwartaal van dit jaar was het eerste dat volledig binnen de coronacrisis viel. Logisch dat beleggers nieuwsgierig zijn naar de bedrijfscijfers over dat kwartaal.

De Britse vermogensbeheerder Jupiter Asset Management geeft in haar Outlook voor de tweede helft van 2020 aan niet zeker te zijn over de richting van de markten in de tweede helft van dit jaar.

Na een daling met 34 procent van de piek naar het dieptepunt en een sprong van 38 procent van de bodem naar het einde van juni, voelt het alsof nu een punt is bereikt waarop positieve en negatieve factoren met elkaar in balans zijn, stelt de vermogensbeheerder.

Talib Sheikh, hoofdstrateeg bij Jupiter, wijst op een lange lijst van zorgen voor beleggers. De verspreiding van het coronavirus is duidelijk toegenomen in economisch belangrijke staten in de VS, het volledige effect van Covid-19 is nog niet zichtbaar en Sheikh verwacht dat het aantal faillissementen en wanbetalingen verder zal oplopen. Bovendien is het tempo van de economische versnelling na de periode van lockdown in de afgelopen weken duidelijk vertraagd, meent hij.

Verder wijst Sheikh op de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de handelsspanningen tussen de VS en China.

Lichtpuntjes
Een lichtpuntje noemt hij dat het virus nu vooral jongere mensen treft en minder ziekenhuisopnames en sterfgevallen veroorzaakt. Ook blijft volgens Sheikh het ingrijpen van centrale banken en overheden de markt voorlopig nog wel steunen.

In Nederland wordt het cijferseizoen volgende week afgetrapt door ASML en TomTom. Beiden komen op 15 juli met cijfers over het tweede kwartaal.

Veel beursgenoteerde bedrijven hebben er vanwege de onzekerheden van de coronacrisis van afgezien om iets te zeggen over de nabije toekomst, dus beleggers tasten meer dan gewoonlijk in het duister.

In de Verenigde Staten is het niet veel anders. Daar kwam echter zakenbank Goldman Sachs met een lijst van 20 aandelen die op basis van de inschattingen van haar analisten juist koopwaardig zijn vóórdat de kwartaalcijfers bekend worden gemaakt.

Het gaat om aandelen met een koopadvies van Goldman Sachs die het dit jaar minder goed hebben gedaan dan de S&P 500 Index én waarvan de verwachting voor de winst per aandeel bij de zakenbank hoger ligt dan bij de gemiddelde analist.

Interessante kooplijst
Er staan interessante namen op de lijst, waarbij op de meeste aandelen (17 van de 20) het dividendrendement hoger is dan 1,5 procent. De geijkte namen van de succesvolle technologiereuzen met hun torenhoge koers-winstverhoudingen die weinig of zelfs nog nooit dividend uitkeerden ontbreken dus.

De bedrijven op deze lijst zijn vooral actief in defensieve sectoren en de KW ligt in de meeste gevallen ruim onder de 20. Het is een lijstje waar elke doe-het-zelf-belegger eens rustig (zelf) doorheen kan lopen. De 20 namen staan hier.

Opmerkelijk genoeg raadt Goldman haar klanten expliciet aan callopties te kopen op deze aandelen. Verstandiger is het waarschijnlijk uit deze lijst gewoon de aandelen te kopen waarbij u ook een goed gevoel heeft en die een goede aanvulling zijn op uw portefeuille, dan gaat er ook geen optiepremie verloren. Want juist doordat beleggers met grote onzekerheid het halfjaarcijferseizoen ingaan, zijn de optiepremies nu aan de hoge kant.