VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

NN Group komt goed door de coronacrisis. De resultaten en de balans zijn op peil. Daarom was het des te wranger dat de verzekeraar dit voorjaar het dividend en de aandeleninkoop moest schorsen terwijl grote Europese branchegenoten dat niet hoefden.

Dit pijnpunt is nu rechtgezet, maar bestuursvoorzitter David Knibbe kijkt wel met teleurstelling terug op de besluitvorming door Europese toezichthouders dit voorjaar.

Dividend hervat
NN maakte donderdag bekend dat het de dividendbetaling hervat. Aandeelhouders krijgen een dividenduitkering van 2,26 euro per aandeel. Dit bestaat uit het interim-dividend voor dit halfjaar en het slotdividend over 2019. Verder wordt ook de inkoop van aandelen weer opgepakt.

In het komende nummer van Effect geeft de vorig jaar aangetreden topman Knibbe een interview over de strategie van de verzekeraar. Daarin kijkt hij ook terug op het schrappen van het dividend. Achteraf zit daar nog wel enige ergernis over hoe dit in het voorjaar is gelopen.

Geen gelijk speelveld
Hoewel op Europees niveau was afgesproken dat alle verzekeraars de uitkeringen aan aandeelhouders zouden schrappen, bleek niet elke nationale toezichthouder zich daaraan te houden. Zo ontstond de situatie dat het Duitse Allianz en Italiaanse Assicurazioni Generali wel dividend uitkeerden, maar NN Group niet.

“Wat teleurstellend was is dat het in Europa op verschillende manieren is geïnterpreteerd. Als Europese verzekeraar wil je toch graag dat er een gelijk speelveld is. Je hebt liever dat er ofwel wordt gekeken per maatschappij, ofwel dat er Europees beleid is en nationale toezichthouders zich daar ook achter scharen. Nu is dat in een paar landen wel gebeurd en in een paar landen niet. Dat is niet wenselijk.”

Impact crisis op NN Group beperkt
De hervatting van het dividend is een bevestiging dat de crisis de verzekeraar vooralsnog maar beperkt raakt. NN schat de financiële impact over het eerste halfjaar op 30 miljoen euro. Voor heel 2020 is de verwachting dat dit 100 miljoen euro zal worden.

Tegelijkertijd merkt NN wel de gevolgen van lagere rentestanden. Dat is te zien in de hoeveelheid kapitaal die wordt gegenereerd (‘operating capital generation’). Dit cijfer waar NN zich onder topman Knibbe op richt bedroeg over het halfjaar 543 miljoen tegen 697 miljoen euro vorig jaar.

Minder nieuwe producten
De crisis had verder een impact op de verkoop van nieuwe verzekeringsproducten. De waarde van toekomstige winsten uit nieuwe verkoop (‘value of new business’, VNB) kwam uit op 122 miljoen euro, bijna een halvering ten opzichte van de eerste jaarhelft van 2019. Overigens is dit wel een cijfer dat flink kan fluctueren. Om een idee te geven, in de tweede helft van 2019 kwam deze VNB ook uit op 122 miljoen euro.

Op de beurs werd de halfjaarrapportage in ieder geval goed ontvangen. Het aandeel NN Group steeg donderdag tot bijna 5 procent.

Het hele interview met David Knibbe staat in Effect 9. Het blad verschijnt op dinsdag 8 september 2020.Gerelateerde artikelen