VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nadat vorig jaar vooral de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog en de protesten in Hongkong roet in het eten gooiden bij B&S Group, wordt het bedrijf nu hard geraakt door het coronavirus. Het smallcapaandeel is een van de slechtst presterende namen op het Damrak dit jaar. Maandag mocht B&S echter weer even schitteren en was het met afstand de sterkste stijger.

We meldden het hier al eerder, een relatief groot werkkapitaal dat voor een belangrijk deel gefinancierd wordt met leningen maakt het aandeel B&S kwetsbaar.

B&S zag de omzet in de eerste helft van 2020 terugvallen met 7 procent naar 835,8 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) slonk met een derde tot 35,2 miljoen euro. Onder aan de streep bleef er een winst over van 12,8 miljoen euro, bijna 55 procent minder dan een jaar eerder. De winst per aandeel verschrompelde tot 0,07 euro.

Topman Tako de Haan van de distributeur van consumentenartikelen gaf in het persbericht aan dat hij niet ontevreden was over hoe het bedrijf zich door de crisis slaat. Ondanks de lagere EBITDA-marges bleef de kasstroom met ruim 70 miljoen euro volgens hem “sterk”.

De Haan volgde in juli Bert Meulman op, die tamelijk onverwacht om “persoonlijke redenen en in goed overleg” opstapte. Opmerkelijk is dat Meulman nog altijd vastgoed verhuurt aan B&S. Tako de Haan zou beter geëquipeerd zijn om de digitale transformatie in goede banen te leiden. B&S bevestigde maandag dat dit proces momenteel inderdaad versneld wordt uitgevoerd.

B&S Group toont zich in de berichtgeving rond de halfjaarcijfers optimistisch over de tweede helft van 2020, maar geeft daarbij wel aan dat het ervan uitgaat dat een tweede coronagolf beperkt blijft. Dat valt natuurlijk zeer te betwijfelen. Positief is dat dankzij de (beperkte) winst in de eerste helft van het jaar en het opschorten van de dividendbetaling de nettoschuld kon worden verlaagd waardoor de solvabiliteit verbeterde tot 37,2 procent (was 33,7 procent).

Het aandeel B&S Group kost nu op ruim 6 euro minder dan de helft van wat het een jaar geleden kostte. Dat maakt het echter nog niet goedkoop. En dat de cijfers maandag goed in de markt vallen, maakt nog niet dat het ook goede cijfers zijn. Het optimisme van de nieuwe topman is prettig, maar de huidige marktomstandigheden maken het voor dit bedrijf zeer moeilijk in te schatten wat het voor de tweede helft van 2020 boven het hoofd hangt. B&S blijft een aandeel met een bovengemiddeld risico.