VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het is iedere maand wel wat op de beurs, maar de eerste helft van 2020 was met de coronacrash en het snelle herstel daarvan bij veel aandelen wel erg heftig. Hieronder in het kort de verhalen achter enkele opvallende veranderingen ten opzichte van de vorige Effect in de adviezen en taxaties op de pagina’s 46-49. Grote tegenvallers, mooie meevallers, het is van alles wat deze maand.

— Nokia —

Nieuwe topman

Het aandeel Nokia passeerde recent weer het niveau dat het voor de coronacrisis had, maar de koers is nog ver verwijderd van de grote hoogtes die bereikt werden toen de Finnen de markt voor mobiele telefoons domineerden.

Voor een herstel tot die niveaus zal een langere tijd nodig zijn. Wellicht positief is de recente wisseling aan de top. De op 1 augustus begonnen nieuwe topman Pekka Lundmark wordt in staat geacht het bedrijf in een nieuwe richting te sturen, een richting die minder draait om apparatuur en meer om software en totaaloplossingen, waar de marges hoger liggen.

Analisten gebruikten de zomer om hun winsttaxaties voor Nokia licht op te schroeven. Het gemiddelde koersdoel ging van 4,15 euro naar 4,48 euro.

 

— Alfen —


Sterke groei

Producent van laadpalen en apparatuur voor elektriciteitsnetwerken Alfen kwam eind augustus met mooie cijfers over de eerste jaarhelft. Het bedrijf had amper last van de coronacrisis en zette een omzetgroei neer van 47 procent. Voor heel 2020 voorziet Alfen een omzet van 180 tot 200 miljoen euro. Dat komt neer op een groei op jaarbasis met 25 tot 40 procent. De nettowinst per aandeel bedroeg 24 eurocent, tegen 5 eurocent in 2019. Analisten verhoogden de taxatie voor het hele jaar in de afgelopen periode van 0,34 euro naar 0,44 euro. Vanwege de snel opgelopen koers en de stevige waardering geven drie van vier volgers het aandeel nu echter een houden-advies.

 

— Just Eat Takeaway —

Beleggers verheugd
Voor maaltijdbezorger Just Eat Takeaway.com is omzetgroei de weg naar maximalisatie van het rendement op het geïnvesteerde kapitaal (ROIC). Beleggers waren dan ook verheugd dat de omzet over de eerste helft van dit jaar met 276 procent aanzwol tot 675 miljoen euro. De overname van het Britse Just Eat in april hielp daarbij, maar ook autonoom waren de groeicijfers sterk. Analisten verlaagden hun taxaties voor de winst per aandeel over dit jaar desondanks van 0,71 euro naar 0,57 euro. Daarbij spelen met name integratiekosten en opgevoerde investeringen een rol. De winsttaxatie voor volgend jaar ging wel omhoog: van 1,28 euro naar 1,53 euro. Voor 2022 wordt nu 2,15 euro verwacht (was 2,06 euro). De groei zit er dus nog goed in.

 

— Galapágos —

Geen toestemming FDA

Tegen alle verwachtingen in krijgt Galapágos toch geen toestemming van de Amerikaanse toezichthouder om het reumamedicijn filgotinib op de Amerikaanse markt te introduceren, zo maakt het bedrijf op 19 augustus bekend. Het aandeel verloor direct ruim 30 procent.

Analisten vielen over elkaar heen om koersdoelen en winstverwachtingen neerwaarts bij te stellen. De koers van het aandeel Galapágos is vanaf de top, die in februari bereikt werd, inmiddels meer dan gehalveerd. Sinds de vorige Effect ging de verwachting voor 2022 van een (eerste) winst per aandeel van 2,18 euro naar een verlies van 2,63 euro. Het gemiddelde koersdoel viel van 217,80 euro naar 142,78 euro.

 

— Total —


Populair bij analisten

Het Franse olieconcern Total ging eerder dit jaar verzekeraar AXA voorbij als meest populaire aandeel onder de analisten (zie pag. 43 en 48). Alle 28 volgers geven Total nu een koopadvies, waar er in de vorige Effect nog twee keer ‘houden’ stond. Het aandeel is in de voorbije periode desondanks iets gedaald, waardoor het verwachte dividendrendement nu met 7,7 procent nog wat hoger ligt.

 

— B&S —


Slechte cijfers vallen nog mee

Het was te verwachten dat de cijfers van B&S Group slecht zouden zijn. Het bedrijf bevoorraadt onder meer cruiseschepen en taxfree winkels op luchthavens, plaatsen waar de drukte sinds corona een stuk minder is geworden. B&S zag de omzet in de eerste helft van 2020 terugvallen naar 835,8 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) slonk met een derde en onderaan de streep bleef er een winst over van 12,8 miljoen euro, bijna 55 procent minder dan een jaar eerder. De winst per aandeel verschrompelde tot 0,07 euro. Analisten blijven net als het bedrijf zelf redelijk optimistisch, drie van de vijf geven nog altijd een koopadvies. Het gemiddelde koersdoel ligt op 8,48 euro.

 

— Airbus —


Daling afgebroken

Het aandeel van vliegtuigbouwer Airbus is dit jaar een van de sterkste dalers op de pagina’s met Europese kerncijfers. Het aandeel halveerde sinds 1 januari bijna, een vergelijkbaar rendement als dat van de grote Amerikaanse concurrent Boeing, waarmee het de markt voor grote vliegtuigen verdeelt.

De winsttaxatie voor 2020 ligt inmiddels op 0,62 euro, en daarmee kost Airbus meer dan honderd keer de winst. Analisten zien die winst de jaren daarna wel weer sterk herstellen: via 3,17 euro in 2021 tot 4,79 euro in 2022. Van de 29 experts geven er nu 19 een koopadvies voor Airbus, eentje meer dan aan het begin van de zomer. Het aandeel liep sinds de vorige Effect iets op, dus wellicht komt Airbus in een wat rustiger luchtruim.

 

— Aegon —

Dividend omlaag
Verzekeraar Aegon verlaagt de dividenduitkering fors. Het interimdividend over 2020 van 0,15 euro per aandeel gaat naar 0,06 euro. Het slotdividend over 2019 komt te vervallen. Dat is opvallend, omdat collega-verzekeraars NN Group en ASR wel het aangekondigde dividend volledig uitkeren.

Volgens topman Lard Friese kan Aegon nu zijn schulden verlagen, het risicoprofiel verbeteren en zo beter door de coronacrisis heenkomen.

Vanwege de ‘onzekere economische vooruitzichten’ trok de Haagse verzekeraar de financiële doelstellingen voor 2019-2021 in. Beleggers zetten het aandeel hierop scherp lager, analisten deden hetzelfde met hun winsttaxaties. Die voor 2020 ging van 0,68 euro naar 0,46 euro, voor 2021 blijft de verwachte winst per aandeel 0,55 euro.

 

— Adyen —


Lagere groei dan gebruikelijk

Betalingenverwerker Adyen boekte op het eerste gezicht solide resultaten over de eerste helft van dit jaar. Het verwerkte volume, de omzet en de operationele winst stegen met dubbele cijfers ten opzichte van vorig jaar. Toch was deze groei fors lager dan beleggers van Adyen gewend zijn. Zowel het verwerkte volume als de operationele winst namen af ten opzichte van de tweede helft van 2019, iets wat Adyen niet eerder overkwam. De gemiddelde winsttaxatie voor 2020 ging bij de analisten omlaag, die voor de jaren daarna werd echter opgeschroefd.

 

— Heijmans —


Stevige groei

Heijmans komt de coronacrisis met een groei die ruim in de dubbele cijfers ligt relatief goed door. De bouwer uit Rosmalen meldde over het eerste halfjaar 839 miljoen euro omzet, 15 procent meer dan een jaar eerder. De operationele winst nam met 14 procent toe tot 41 miljoen euro.

Het aandeel staat weer bijna in de plus als het gaat om het rendement in dit kalenderjaar. Vergeleken met twee jaar geleden is de koers echter nog altijd gehalveerd. Analisten zien op 7,36 euro nog ruimte naar boven: het gemiddelde koersdoel ging omhoog van 9,50 naar 9,60 euro.

 


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap