VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sommige bedrijven presteren het om meerdere keren als een feniks uit hun eigen as te herrijzen. Eastman Kodak is zo’n bedrijf. Voor particuliere beleggers is deze categorie echter vooral gevaarlijk.

Regelmatig gaan aandelenkoersen door het dak van bedrijven die doorbraken weten te melden in de zoektocht naar een geneesmiddel voor Covid-19. Vaak volgt daar al snel een even grote daling op, als het nieuws moet worden genuanceerd. 

Een mooi recent voorbeeld
 van Covid-rush is Eastman Kodak, voorheen groot in fotorolletjes, in 2012 failliet, en tegenwoordig na een doorstart actief in geavanceerde materialen en chemicaliën. 

Eind juli meldde Kodak dat het een overheidslening zou krijgen van 765 miljoen 
dollar uit hoofde van de Defense Production Act die was opgezet om de binnenlandse productie van geneesmiddelen te versnellen. Kodak zou het geld gebruiken om ingrediënten voor het anti-malariamiddel hydroxychloroquine te gaan maken. 

De koers van 
Kodak vertwintigvoudigde in enkele dagen, om bijna net zo snel weer in te storten op het nieuws dat het bedrijf verdacht wordt van handel met voorkennis rond de aankondiging van de lening. Bestuursvoorzitter Continenza bleek kort voor de aankondiging van de lening 46.737 aandelen Kodak gekocht te hebben

Alleen al bij de
 Amerikaanse discountbroker Robinhood gingen eind juli meer dan 60.000 particuliere beleggers het schip in met dit aandeel. Verblind door hebzucht dachten zij de gouden Covid-belegging gevonden te hebben. 

In deze fase van de strijd om het 
Covid-vaccin is het voor beleggers bijna onmogelijk om de winnaar aan te wijzen. En daarnaast is het nog zeer de vraag tegen welke prijs die winnaar het product gaat verkopen. Verschillende farmaceuten hebben al geroepen dat ze de prijs niet hoog zullen maken. Imago speelt daarbij een grote rol. 

Beleggers 
doen er beter aan, de plotseling in Covid-koorts omhoogschietende aandelen links te laten liggen. Zoek liever naar bedrijven die langdurig een goed rendement op het geïnvesteerde kapitaal weten te behalen. De VEB-Barometer, u vindt er in deze Effect weer twee, is voor die zoektocht een prima instrument. |

Dit is een column van Paul Koster, directeur van de VEB


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen