VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Technologiebeurs Nasdaq ging eind vorige week in twee dagen zo’n 6 procent naar beneden. Geen paniek, wie belegt in aandelen moet tegen het op en neer gaan van koersen kunnen. Op termijn wordt de aandelenbelegger dan beloond voor het extra risico dat hij bereid is te nemen. Dat is tenminste wat de economische theorie ons leert.

En het blijkt ook in de praktijk: door de jaren heen geven aandelen een hoger rendement dan minder riskante beleggingen als obligaties en spaargeld. Marktwerking zorgt dat elke kapitaalvorm tegen de juiste prijs beschikbaar is. Gemiddeld.

Gemiddeld is een belangrijk begrip hierbij. Aandelenmarkten of delen daarvan schieten soms namelijk ook door in paniek of enthousiasme en dan is het voor beleggers moeilijk om op hun handen te blijven zitten omdat de prijzen nog lager kunnen worden of nog verder kunnen stijgen. Angst en hebzucht spelen de belegger dan parten.

Uit de BeleggersBarometer van ING blijkt dat veel particuliere beleggers inderdaad de neiging hebben om in stappen op de top van de markt en uit te stappen in het dal. Hierdoor missen ze precies de beste dagen op de beurs – die vaak vlak op een koersval volgen.

Altijd ‘in de markt’ blijven is volgens doorgewinterde beleggers weliswaar de beste strategie op lange termijn, maar het kan wel degelijk verstandig zijn regelmatig (te) dure aandelen in te ruilen voor goedkopere.

Zo is er recent, ook onder die ‘doorgewinterde beleggers’, veel discussie over de sterk gestegen koersen van de grote (met name Amerikaanse) technologiebedrijven. Amazon, Facebook, Apple en Microsoft lijken op alle vlakken duur en relatieve nieuwkomers als Zoom Video, Shopify en Tesla bereiken waarderingen die doen denken aan de internethype van het jaar 2000. Op korte termijn is het sowieso de vraag in hoeverre de aandelenmarkt weerspiegelt wat er in de economie gebeurt maar hier is mogelijk meer aan de hand.

De Japanse investeerder Softbank zou door met callopties te speculeren op Amerikaanse technologiebedrijven de koersen op de Nasdaq de laatste weken scherp opgejaagd hebben. De Japanners zouden nu op een papieren winst van zo'n 4 miljard dollar zitten. Gevreesd wordt dat het moment van winstnemen aanstaande is, wat de scherpe dalingen op met name de technologiebeurs Nasdaq van eind vorige week verklaart.

Daar ging op donderdag en vrijdag gemiddeld zo’n 6 procent van de koersen af. Nu is het de vraag of dit een koopkans oplevert voor aandelenbeleggers met geld aan de zijlijn. Gemiddeld is hierbij weer een belangrijk begrip. Markten keren regelmatig terug naar ‘gemiddelde’ waarderingen in termen van (bijvoorbeeld) koers-winstverhouding. Dit proces wordt ook wel mean reversion genoemd.

Veel van de grote technologieaandelen zijn echter in korte tijd in koers verdubbeld en zijn dus met die correctie van 6 procent van vorige week nog lang niet terug bij een ‘gemiddelde’ waardering. Voor een volledige mean reversion is nog wat meer koersdaling nodig.