VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De ultralage rentestanden leiden in de VS tot een golf van obligatie-uitgiftes. Ook in Europa profiteren bedrijven van de ruimte die is ontstaan door de crisis en het ECB-beleid. Daaronder is ook een groot deel van de bedrijven in de AEX-index.

In de coronacrisis is de rente in de VS hard gedaald. De tienjaarsrente op Amerikaanse staatsleningen zakte van bijna 2 procent begin januari naar rond de 0,7 procent nu. Dat werkt ook door op de markt voor bedrijfsobligaties waarbij het helpt dat de Amerikaanse centrale bank in de coronacrisis bedrijfsobligaties is gaan opkopen.

De Financial Times schreef deze week dat Amerikaanse bedrijven hier gretig gebruik van maken. Dit jaar is al een recordjaar in totale obligatie-uitgiftes, terwijl er nog bijna vier maanden te gaan zijn.

Amerikaanse bedrijven financieren niet alleen tegen een lage rente, ze zetten deze ook lang vast. Volgens de FT worden dit jaar twee keer zoveel obligaties uitgegeven met een looptijd van twintig tot dertig jaar. Het aantal uitgiftes met een looptijd van veertig jaar is zelfs vervijfvoudigd.

ECB slokt obligaties op
Ditzelfde fenomeen zien we in Europa. Hoewel de rente hier al langere tijd heel laag is en de ECB al een opkoopprogramma had voor bedrijfsobligaties, heeft de markt ook hier een impuls gekregen.

Volgens AFME, de Europese branche-organisatie voor partijen die actief zijn op de kapitaalmarkt, was het tweede kwartaal met een totaalbedrag van 225 miljard euro een recordkwartaal wat bedrijfsobligatie-uitgiftes betreft. De ECB kocht meteen bijna 20 procent daarvan op (39 miljard euro), wat aangeeft hoe groot de impact van het handelen van de centrale bank is.

Ook bedrijven met een notering aan de Amsterdamse beurs spelen hierop in. Van de twintig niet-financiële bedrijven, hebben er twaalf vanaf half maart nieuw geld opgehaald. Vijf daarvan verwezen daarbij expliciet naar de gunstige marktomstandigheden.

KPN, Akzo, Wolters en DSM leggen rente vast
Zo heeft KPN net 600 miljoen euro gefinancierd tegen een rente van 0,875 procent en een looptijd van twaalf jaar. “De nieuwe obligatie biedt financiering tegen een aantrekkelijk tarief en verlengt de looptijd van KPN’s schulden”, stelde het bedrijf.

AkzoNobel financierde in april 750 miljoen euro voor tien jaar en refereerde ook naar de verlenging van de looptijd van de schulden. Wolters Kluwer haalde met dezelfde argumenten een half miljard euro op.

Chemieconcern DSM financiert de overname van de Oostenrijkse voedingssupplementenproducent Erber met obligaties. Het leent 1 miljard euro met looptijden van acht en twaalf jaar. De emissie stelt DSM in staat om de “lage rente vast te zetten”.

Prosus vult oorlogskas voor overnames
Dan is er nog één AEX-bedrijf dat er echt bovenuit springt en dat is Prosus. Het fonds achter onder meer Delivery Hero heeft eind juli bijna 2 miljard euro opgehaald. Een deel daarvan heeft een looptijd van dertig jaar. Het lijkt erop dat Prosus hiermee een oorlogskas heeft gevuld voor overnames.

Een opvallende ontwikkeling in de Nederlandse economie was dit voorjaar dat veel huiseigenaren hun hypotheek oversloten en de rente lang laag vastzetten. Veel bedrijven doen iets soortgelijks. Daar zit wel de aanname onder dat de rente zal gaan stijgen. Of dat snel gebeurt is natuurlijk maar helemaal de vraag.