VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het belang van Pon Group in Accell is net onder de 20 procent gezakt. Het blijft onduidelijk wat de intenties van Pon precies zijn.

Uit een melding van de AFM bleek woensdag dat Pon nu net iets minder dan 20 procent van de aandelen Accell in handen heeft, 19,97 procent om precies te zijn. Opvallend is echter dat het aantal aandelen dat Pon nu houdt groter is dan het twee jaar geleden was.

Nadat Pon toen in een paar dagen een belang had opgebouwd van net iets meer dan 20 procent hield het 5,33 miljoen aandelen in handen. Dat zijn er op dit moment 5,35 miljoen, oftewel bijna 20.000 meer.

Dat het aantal aandelen groter is kan komen doordat Pon in de tussentijd heeft bijgekocht. Het kan echter ook een gevolg zijn van de dividenduitkering die Accell in 2019 heeft gedaan. Aandeelhouders konden toen kiezen voor dividend in aandelen en mogelijk heeft Pon dat gedaan.

Het lijkt er desondanks op dat Pon recent een klein pakket aandelen heeft verkocht, wat de melding bij de AFM noodzakelijk heeft gemaakt. Pon zelf liet weten dat het nog steeds een lange termijnaandeelhouder in Accell wil blijven maar dat de tijd rijp was om het belang door de grens te laten zakken.

Saga
Daarmee is nog steeds niet duidelijk wat Pon wil met zijn beursgenoteerde branchegenoot. Deze melding bij de AFM is eigenlijk de zoveelste verwarrende ontwikkeling in een al lang lopende saga.

Pon en Accell voerden in het voorjaar van 2017 namelijk al overnamegesprekken. Deze werden toen plotseling afgebroken door het bestuur van Accell nadat Pon een bod van bijna 34 euro per aandeel had gedaan.

Vervolgens kondigde Pon in het najaar van 2018 aan een gedeeltelijk bod te willen doen om zo een belang van 20 procent op te bouwen. Daarvoor zou het begin 2019 met een biedingsbericht komen.

Een derde winst
Nog geen week na deze aankondiging liet Pon echter alweer weten dat het via de beurs al 20 procent had gekocht en het aangekondigde bod introk. Wat Pon nu wil is al een tijdje onduidelijk.

Wat de moverende redenen van Pon ook zijn, als belegging heeft de aankoop wel aardig uitgepakt. In 2018 betaalde Pon niet meer dan 19 euro per aandeel. Na een duikeling dit voorjaar staat het aandeel Accell op dit moment rond de 25 euro, circa 30 procent in de plus.