VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het herstel van de economie van het Verenigd Koninkrijk is in augustus vertraagd. Dit werd meteen opgevat als signaal dat een V-vormig herstel van tafel kan. Op basis van recentere cijfers over productie en bouw lijkt dat echter voorbarig.

In augustus groeide de Britse economie op maandbasis slechts 2,1 procent, waar dit in juli nog 6,4 procent was. Per saldo was de economie nog 9,2 procent kleiner dan in februari toen de coronacrisis nog moest losbarsten.

Economie eind 2021 nog 3 procent kleiner
Daarmee was de conclusie meteen dat het herstel van de Britse economie stagneert. Het scenario van een V-vormig herstel zou alweer in de koelkast kunnen. Onder andere economen van Barclays en ING stelden dat het er niet goed uitziet voor het VK. Gemiddeld verwachten economen van banken nu dat de economie eind 2021 nog 3 procent kleiner zal zijn dan begin dit jaar.

Toch is er echt wel reden voor optimisme. Zo is het vooral de dienstensector, in het bijzonder de horeca, die nog steeds de meeste last heeft van de maatregelen. Nieuwe beperkingen door een nieuwe coronagolf zijn ook vooral hierop gericht.

Dat geldt veel minder voor de productiesector en de bouw. Tegelijk draaiden die in augustus nog een flink stuk onder de niveaus van voor de crisis. De bouw in augustus nog meer dan 10 procent, de productie bijna 9 procent.

Groei in productie en bouw
Uit de laatste standen van de inkoopmanagersindices, blijkt echter dat beide sectoren sinds augustus stevig zijn doorgegroeid. Zowel voor september als voor oktober staan deze indicatoren een flink stuk boven de 50, het niveau waarboven sprake is van groei.

Daar komt bij dat de 2,1 procent groei in augustus weliswaar aanzienlijk langzamer was dan in de maanden ervoor, maar dat dit op maandbasis nog steeds een stevig cijfer is. Als de economie maand-op-maand in dat tempo blijft groeien, is in december dit jaar alweer het niveau van februari bereikt.

In Nederland is de bouw alweer terug op niveau van voor de crisis. De daling was hier veel kleiner dan in het VK, maar er is geen reden waarom de bouw daar niet ook zou herstellen. Hetzelfde geldt voor de productiesector

Natuurlijk heeft het VK wel te maken met de onzekerheid over de onderhandelingen over de nieuwe handelsrelatie met de Europese Unie. Dat staat echter wel los van het herstel van de coronacrisis. Dat is in augustus weliswaar wat vertraagd, maar is nog zeker niet vastgelopen.