VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Chipmachinefabrikant ASML heeft geen enkele last van de coronacrisis. Het bedrijf gaat de omzetdoelstelling voor dit jaar halen en doet dat met oplopende winstmarges. Het omvangrijke aandeleninkoopprogramma wordt hervat.

Een half jaar geleden bij de eerste kwartaalcijfers was even onzeker hoe de coronacrisis ASML zou raken. Het bedrijf verwachtte dat omzet vooral van het eerste kwartaal naar latere kwartalen zou schuiven, maar zette de inkoop van aandelen voor de zekerheid toch stop.

Bij de derde kwartaalcijfers is nu definitief duidelijk dat ASML zonder moeite doorgroeit. Het bedrijf boekte bijna 4 miljard euro omzet, bijna een derde meer dan vorig jaar.

13 miljard euro omzet in 2020
Voor het lopende vierde kwartaal verwacht ASML dat de omzet uit zal komen op 3,6 tot 3,9 miljard euro. Daarmee zal de jaaromzet over 2020 boven de 13 miljard euro stijgen, wat de doelstelling is die ASML al een enkele jaren voorspiegelt aan beleggers.

Voor de periode tot 2025 verwacht ASML door te kunnen groeien naar 15 tot 25 miljard euro omzet per jaar. De onderkant van die bandbreedte komt volgend jaar al in zicht. ASML voorziet namelijk in 2021 ook weer een omzetgroei in de dubbele cijfers.

Stijgende winstgevendheid
Verder viel op dat ASML voor het vierde kwartaal een bruto winstmarge verwacht van circa 50 procent. De bruto winst is de winst voor uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling en voor algemene kosten zoals voor het hoofdkantoor en de verkoop.

Wat er helemaal onderaan de streep overblijft als nettowinst is niet een-op-een afhankelijk van de bruto winstmarge, maar hangt er wel duidelijk mee samen. Als de bruto winstmarge het vierde kwartaal boven de 50 procent stijgt is dat voor het eerst in jaren en een teken dat de omzetgroei zich ook vertaalt in een (nog) grotere winstgevendheid.

Hervatting aandeleninkoop
ASML trakteerde beleggers tenslotte ook op goed nieuws als het gaat om de inkoop van aandelen. Het in maart stopgezette programma wordt hervat. Het is de bedoeling om in drie jaar voor 6 miljard euro aan aandelen in te kopen. Daarvan staat nog bijna 5,5 miljard euro open.

Het aandeel reageerde woensdag ondanks het hosannabericht met een lichte koersdaling. Met de koers al weer bijna op een all-time high en een koers-winstverhouding boven de 40 is het niet eenvoudig beleggers echt blij te maken.