VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nadat in het voorjaar de tweedehands automarkt een grote impuls kreeg van de coronacrisis, komt nu de markt voor nieuwe voertuigen weer op gang. De Europese autoverkopen stegen in september boven het oude niveau uit. Ook veel sterker dan verwachte cijfers van Daimler en een goede orderinstroom bij Volvo Trucks wijzen op herstel.

In september werden in de Europese Unie 3,1 procent meer auto’s verkocht dan in september 2019. In Duitsland en Italië, de eerste en derde automarkten van Europa, stegen de verkopen richting de 10 procent op jaarbasis.

Over de eerste negen maanden van het jaar gerekend lagen de verkopen nog wel 28,9 procent lager. De toename op jaarbasis vorige maand wijst er echter op dat er consumenten zijn die de aankoop van een nieuwe auto in de coronacrisis hebben uitgesteld en dat dit gaat leiden tot een inhaalslag.

Voorlopige cijfers van Mercedes-Benz eigenaar Daimler bevestigen het beeld van een sterk herstel. Het concern gaf een week voor de echte kwartaalcijfers, vast voorlopige cijfers. Daimler zag namelijk een ‘sneller dan verwacht herstel van de markt en vooral sterke prestaties in september.’

De operationele winst van het onderdeel dat auto’s en bedrijfsbusjes maakt komt uit op 2,1 miljard euro. Dat is 60 procent meer dan de gemiddelde analistenverwachting. Het onderdeel dat vrachtwagens en bussen produceert maakte 55 procent meer winst dan verwacht.

Daimler liet weten dat het volgende week een nieuwe, verhoogde raming gaat geven voor heel 2020. Eerder had het bedrijf laten weten het jaar wel met zwarte cijfers af te sluiten, maar dat de winst wel lager zou uitkomen dan vorig jaar.

Transportactiviteit terug op oude niveau
Getuige de cijfers voor de truckdivisie beperkt het herstel in de automobielindustrie zich niet tot auto’s. Hetzelfde was ook te zien in de kwartaalresultaten van Volvo Group.

De Zweedse producent van vrachtwagens, bussen en machines voor de bouw was zeer positief over marktontwikkelingen. De transportactiviteit was in de meeste landen tegen het eind van het kwartaal weer terug was op het niveau van een jaar geleden. Dit leidde tot een verbeterd sentiment onder klanten en een sterke toename in de orderstroom.

In het derde kwartaal kreeg Volvo 61 procent meer orders dan hetzelfde kwartaal in 2019. Over de eerste negen maanden ligt het aantal orders nog 5 procent lager, maar ook er lijkt overduidelijk sprake van een inhaalslag.

Sterk herstel zit in de koersen
Dat is eigenlijk over de hele linie nu de situatie in de automobielmarkt. De productie en verkoop is terug op het oude niveau en komt zelfs erboven uit door uitgestelde investeringen door bedrijven en consumenten.

Het sterke herstel lijkt wel verwerkt in de koersen. Het aandeel van Volvo Group staat in Stockholm op een recordstand. Het aandeel Daimler is sinds het dieptepunt in het voorjaar meer dan verdubbeld op de beurs van Frankfurt en staat praktisch op hetzelfde niveau als begin dit jaar.