VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een recordaantal coronagevallen, miljarden aan steunmaatregelen en een tot op het bot verdeeld land op weg naar verkiezingen. De sterren voor de Amerikaanse economie hebben wel eens gunstiger gestaan. Toch voorzien Amerikaanse banken dat het ergste achter de rug is, zo blijkt uit de recente kwartaalcijferpresentaties.

Ze staan aan het hoofd van de grootste en machtigste Amerikaanse banken: Jamie Dimon (JP Morgan) en Brian Moynihan (Bank of America). Als deze topmannen praten dan luisteren aandeelhouders aandachtig. Wat hadden zij hun beleggers vorige week te melden?

De stroppenpotten
Eerst een stap terug naar halverwege dit jaar. Om de mogelijke kredietverliezen als gevolg van de coronapandemie op te vangen, meldden Amerikaanse banken bij de halfjaarcijfers tientallen miljarden dollars opzij te hebben gezet. Amerikaanse boekhoudregels schrijven voor dat banken geld opzij zetten om mogelijke verliezen op slechte leningen op te vangen, ook al kan het nog jaren duren voor het zover is.

In juli hielden de Amerikaanse banken rekening met een ernstige recessie, waarvoor het opbouwen van flinke kredietreserves noodzakelijk leek. Er werd destijds gezamenlijk bijna 28 miljard dollar aan de stroppenpotten toegevoegd door de grootste drie banken (JP Morgan, Bank of America en Wells-Fargo). Dat was meer dan tijdens het hoogtepunt van de kredietcrises van 2008.

Drie maanden later lijkt het erop dat het minder erg wordt dan de grootbanken destijds hadden verwacht. Uit de woorden van de leidinggevenden van de twee grootste Amerikaanse banken blijkt dat de stroppenpotten inmiddels vol genoeg zitten. Mogelijk zelfs voller dan nodig zal zijn als de economie veerkrachtiger blijkt dan voorzien in de scenario’s waar de banken zelf nu rekening mee houden.

JP Morgan
JP Morgan, de grootste bank van de Verenigde Staten, meldde vorige week over de Amerikaanse economie dat de huidige situatie zeker beter voelt dan drie maanden geleden. De bank voorziet ook geen noemenswaardige afschrijvingen tot medio volgend jaar en verwacht dat de huidige kredietreserve volstaat.

Het optimisme van JP Morgan is onder andere te zien aan de gedeelde macro-economische verwachtingen van de bank. Het basisscenario voorziet (iets) minder economische krimp, en een werkloosheid die minder hard oploopt dan eerder dit jaar voorspeld.

Basisscenario Amerikaanse economie


Bron: 3e kwartaalcijfers JP Morgan.

JP Morgan houdt voor de stroppenpot ook rekening met minder gunstige scenario's. Echter, als het basisscenario uitkomt heeft JP Morgan momenteel 10 miljard dollar te veel in de stroppenpot. Alleen in een gitzwart economisch scenario zal de bank te weinig geld – circa 20 miljard dollar – opzij blijken te hebben gezet.

Toch is topman Jamie Dimon ook in dat geval niet pessimistisch over de situatie bij JP Morgan. Tijdens de presentatie van de derdekwartaalcijfers gaf Dimon aan dat de bank de komende acht kwartalen naar schatting 80 miljard dollar (voor belasting) zal verdienen.

‘Zelfs als we 20 miljard dollar extra opzij moeten zetten komt dat niet in één kwartaal, dat komt over meerdere kwartalen en dus hebben we genoeg ruimte om dividend te betalen, aandelen in te kopen en alsnog conservatief gefinancierd te zijn’. ‘Ik hoop dat dit (aandelen inkopen, red.) wordt toegelaten, voordat het aandeel veel hoger staat’, aldus Dimon.

Om aandelen in te mogen kopen is toestemming van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, vereist. Dit jaar gaat dat in ieder geval niet meer gebeuren.

Bank of America
Het commentaar van Bank of America’s Brian Moynihan sluit naadloos aan bij de woorden van zijn collega Dimon. Bank of America is gemeten naar balanstotaal de tweede grootste bank in de Verenigde Staten na JP Morgan.

Moynihan zei bij de derdekwartaalcijfers ‘geen noemenswaardige stijging van de afschrijvingen tot medio volgend jaar’ te voorzien. ‘We verwachten dat de opbouw van kredietreserve achter ons ligt’.

Beleggers voorzichtig
Ondanks de positieve commentaren uit de bankentop noteren de aandelen van JP Morgan en Bank of America nog altijd tegen lagere waarderingen dan voorgaande jaren.

Zo handelt JP Morgan tegen 1,6 keer de meest recente tastbare boekwaarde per aandeel, veel lager dan gebruikelijk voor de bank (rond twee keer). Eenzelfde beeld is te zien bij Bank of America, dat met 1,2 keer ook een stuk goedkoper is dan bijvoorbeeld vorig jaar (1,8 keer).

Waardering JP Morgan en Bank of America


Bron: JP Morgan, Bank of America, Sentieo

Beleggers zien momenteel dan ook veel beren op de weg. Vooral de lage rente doet Amerikaanse banken pijn, beleggers volgen de verdere ontwikkelingen van de Amerikaanse 10-jaars rente dan ook op de voet.

Ook de onzekere uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waarbij een keuze voor Joe Biden weleens kan leiden tot hogere belastingen, zal bankaandelen wellicht parten spelen.

Andersom kan ook. Dat de Amerikaanse banken het afgelopen kwartaal nog zo sterk presteerden in het licht van de huidige macro-economische onzekerheid en lage rentes is een teken van kracht.

Als het volgend jaar meevalt is er voor beleggers in Amerikaanse bankaandelen dan ook veel te winnen. Maar zoals Dimon analisten ook meedeelde bij de kwartaalcijfers: ‘jullie weten dat in termen van voorspellen er over de toekomst moeilijk iets te zeggen valt’. 

Waar de Amerikaanse banken nog iets boven hun boekwaarde noteren, staan de meeste grote Europese banken fors onder hun boekwaarde. Hier is voor beleggers in deze sector bij een sterk herstel misschien nog wel meer te winnen. Maar daarbij moet worden aangetekend dat de risico’s op het oude continent ook groter zijn, de bankbalansen zijn hier beduidend minder robuust.