VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De derde kwartaalcijfers van de Amerikaanse farmaciegigant Pfizer werden door beleggers met schouderophalen ontvangen. Het wachten is op een doorbraak met het coronavaccin. Aandeelhouders worden voor hun geduld beloond met 4 procent dividend per jaar.

Pfizer wordt regelmatig genoemd als een van de eerste ondernemingen die een coronavaccin op markt zou kunnen brengen, maar tijdens die zoektocht blijft de winkel gewoon open.

In het derde kwartaal, waarvan de resultaten dinsdag voorbeurs bekend werden gemaakt, kwam de omzet met 12,1 miljard dollar iets lager uit dan analisten hadden verwacht.

De winst viel wel mee: er werd 2,2 miljard dollar verdiend, wat neerkomt op 0,39 dollar per aandeel. Na aanpassingen voor incidentele zaken was de winst per aandeel 0,72 dollar. Dat laatste was dan weer een hele cent beter dan verwacht.

De koers reageerde nauwelijks, het aandeel opende dinsdag licht lager. Beleggers lijken te wachten op een doorbraak in de zoektocht naar het coronavaccin, die Pfizer samen met BioNTech uitvoert. Daarover werd in het kwartaalbericht echter niet veel meer gezegd dan dat het experimentele medicijn inmiddels op 42.000 mensen getest is, waarvan zo’n 36.000 nu een tweede en laatste dosis heeft gekregen.

Corona kostte het concern in het derde kwartaal ongeveer een half miljard dollar, onder meer doordat nu veel mensen de huisarts mijden en doordat operaties worden uitgesteld. Zo was er een daling van 19 procent in medicijn Chantix, dat gebruikt wordt door rokers die proberen te stoppen. Dit was volgens Pfizer een direct gevolg van het verminderde huisartsbezoek.

Pfizer zal dit jaar naar eigen zeggen dit jaar een winst per aandeel behalen tussen 2,88 en 2,93 dollar, wat aansluit bij de analistenconsensus (bron: Bloomberg) van 2,90 dollar. Het aandeel kost daarmee zo’n 13 keer de winst. Met een dividendrendement van 4 procent is Pfizer goedkoper dan de meeste andere grote farmaciebedrijven: Merck zit tegen de 20 keer de winst, Johnson & Johnson en Eli Lilly zitten er ruim boven.

Daarbij speelt wel een rol dat Pfizer bezig is het dochterbedrijf dat generieke medicijnen maakt, Upjohn,  af te stoten door middel van een fusie van dat onderdeel met het Britse Mylan. Na deze desinvestering zal de waardering van wat er overblijft van Pfizer vermoedelijk op een hoger vlak liggen.

Zowel de operatie rond Upjohn als die rond corona kunnen nog voor verrassingen zorgen bij Pfizer.