VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Accountants wacht komende maanden een hels karwei. In extreem onzekere tijden moeten ze de controle van de jaarrekeningen afronden en hun oordeel geven met een redelijke mate van zekerheid. Hun handtekening zal op een goudschaaltje gewogen worden. De VEB vraagt extra waarborgen.

Breng slecht nieuws het liefst zo snel mogelijk. Dat is wat beleggers bestuurders al jaren inpeperen. Alleen pas aangetreden bestuurders nemen dat advies graag ter harte. De stal van de voorganger uitmesten is aantrekkelijker dan eigen tegenvallers melden.

De publicatie van de halfjaarcijfers was een eerste mogelijkheid voor ondernemingen om de kaarten op tafel te leggen en zo de impact van de coronacrisis duidelijk te maken.

De VEB drukte beursfondsen op het hart om op dat moment de boeken al uitvoerig te laten onderzoeken. Uiteindelijk kozen maar 17 van de 78 bedrijven voor een review door de accountant, beperkter van opzet dan een reguliere controle.

Bij de publicatie van de jaarcijfers is er geen keuze: bezittingen, schulden, verdienkracht en ook het voortbestaan van de onderneming zullen dan uitgebreid gekeurd moeten worden.

Dat is een weinig benijdenswaardige taak voor accountants. In omstandigheden zonder precedent moeten ze tegenwicht bieden aan bestuurders in crisisstand die waardeverminderingen liever willen uitstellen totdat er meer duidelijkheid is over het einde van de crisis. De accountant zal zich meer dan ooit een beeld moeten vormen van de toekomstige verdienkracht, een klus die al de grootste moeite kost.

Tegelijkertijd zijn de mogelijkheden tot controle ingeperkt. Buitenlandse vestigingen of projecten bezoeken is uitermate moeilijk.  

Gewogen
Al deze onzekerheden nemen niet weg dat de handtekening van de accountant telt. Een transparante, specifieke en eenduidige controleverklaring moet helpen om beleggers de vereiste duidelijkheid te bieden. Daarbij vraagt de VEB om extra waarborgen.

Zo vraagt de beleggersvereniging om een betekenisvolle toelichting op de diverse prognoses die het management hanteert, horend bij de verschillende inschattingen van duur en impact van de pandemie. Vooral de verschillen in ingebouwde risico’s en gevoeligheden met voorgaande jaren verdient daarbij extra aandacht.

Brief VEB Direct naar brief

Ook vraagt de VEB om extra aandacht voor opsporing van fraude, een onderdeel dat onlosmakelijk tot de controle behoort. De druk op ondernemingen vormt nu een extra risico. Dat vraagt om een bedrijfsspecifieke toelichting van de door de accountant gemaakte risicobeoordeling.

Over de accountantsbrief
Sinds 2013 stuurt de VEB aan accountantskantoren met beursgenoteerde controlecliënten suggesties voor verbeterpunten ten aanzien van de informatie in de uitgebreide controleverklaring en de toelichting daarop tijdens de algemene vergadering.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen