VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het Duitse chipconcern Infineon is sterk afhankelijk van de automobielsector. In de coronacrisis zakten winst en omzet omdat de autoproductie grotendeels stilviel. De totale autoproductie zal volgend jaar nog tegenvallen, maar Infineon verwacht dat het kan profiteren van de elektrificatie en automatisering, de grote trends in de auto-industrie.

Infineon meldde maandag een omzet in het afgelopen kwartaal van bijna 2,5 miljard euro. Dat was nog een paar procent minder dan vorig jaar, maar ten opzichte van het kwartaal ervoor (circa 12 procent krimp), was het duidelijk beter. Daarnaast herstelde de operationele winstmarge.

Vooral de automobieltak werd in het voorjaar hard geraakt. Deze is goed voor meer dan 40 procent van de inkomsten. De autoproductie kwam wereldwijd stil te liggen en dat had veel impact op de vraag naar elektronica in auto’s waarvoor Infineon de chips levert.

Sterke orderinstroom
Toen de productie in het late voorjaar en de zomer weer werd hervat, herstelde ook de omzet van het chipconcern. De vooruitzichten voor de nabije toekomst zijn ook goed. In het afgelopen kwartaal werd per euro omzet 1,3 euro aan orders binnengehaald.

Bestuursvoorzitter Reinhard Ploss concludeerde in een toelichting op de cijfers dat het herstel sneller gaat dan verwacht. “Vooral in China hebben we een V-vormig herstel gezien dat voorbij het pre-crisis niveau ging.”

Hij toonde zich echter wel voorzichtig voor 2021. Het aantal geproduceerde auto’s zal volgens Ploss wereldwijd uitkomen op 83 miljoen. Dat zijn er 6 miljoen minder dan in 2019.

Dat hoeft voor het chipconcern echter geen probleem te zijn. Het aantal chips per voertuig stijgt namelijk snel door de structurele veranderingen in de automobielsector.

Elektrificatie en automatisering
“De auto van de toekomst is elektrisch, volledig geautomatiseerd en online. De grootste bijdrage aan deze verandering komt door elektronica en daarmee de halfgeleiderindustrie”, zei topman Ploss.

De elektrificatie van het wagenpark helpt nog eens extra omdat in auto’s met een elektromotor 80 procent meer elektronica zit dan in auto’s met een verbrandingsmotor. Ploss wees erop dat één op de tien verkochte auto’s in Duitsland nu in de eerste categorie valt.

Afhankelijkheid autosector pakt goed uit
De coronarisis heeft dus nog eens duidelijk gemaakt dat de grootste chipproducent van Europa zeer afhankelijk is van de automobielindustrie. Tegelijk lijkt dat voor het bedrijf op de middellange termijn juist positief uit te pakken.

Het in Frankfurt genoteerde aandeel reageerde maandag positief op de berichtgeving, maar de winst van ruim 2 procent was minder groot dan die van de DAX die bijna 5 procent steeg. Analisten zijn overwegend positief over Infineon, er staan (bron: Bloomberg) 20 koopadvies uit, op een totaal van 34. Maar op 30 keer de winst die voor volgend jaar verwacht wordt is de Duitse chipmaker bepaald niet goedkoop.