VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De welkomstbonus voor de nieuwe ceo van JDE Peet’s kan oplopen tot tientallen miljoenen euro’s in de komende vijf jaar. De grootste aandeelhouder in het concern trekt zich weinig aan van de Nederlandse mores als het gaat om beloningen.

De reclames en zegeltjesacties van Nederlandse merken Douwe Egberts en Pickwick roepen bij veel consumenten het gevoel van nostalgie en thuiskomen op.

Maar van Hollandse zuinigheid is geen sprake als het gaat om het beloningspakket van de nieuwe ceo van JDE Peet’s, het bedrijf achter deze merken. 

De Fransman Fabien Simon zal een tekenbonus ontvangen van tien miljoen euro. Volgens het bedrijf dient dit als compensatie voor “opgegeven beloningen” bij zijn vorige werkgever JAB. De investeringsmaatschappij is meerderheidsaandeelhouder van JDE Peet’s met meer dan 60 procent van de aandelen.

“De eenmalige toekenning is expliciet toegestaan onder het vigerend beloningsbeleid”, zo blijkt uit documenten voor de aandeelhoudersvergadering van 18 november waar de beloning moet worden goedgekeurd.

Een tekenbonus van dergelijke proporties werd nooit eerder ingezet bij een beursgenoteerde onderneming in Nederland.

Tekenbonussen zijn al lange tijd omstreden bij aandeelhouders en niet alleen in Nederland. Zo ging de overgang van zakenbankier Andrea Orcel naar de Spaanse bank Santander niet door na ophef over een tekenbonus van 50 miljoen euro.

‘Golden hello’s’ passen niet in de gangbare opinie dat er een duidelijke relatie moeten zijn tussen prestaties en variabele beloningen.

Vergoeding van misgelopen beloningen bij vorige werkgevers is bovendien een slecht signaal. Die eerdere beloningen zijn immers met reden niet uitgekeerd. De bestuurder heeft zich niet gehouden aan vooraf gemaakte afspraken, bijvoorbeeld door voortijdig weg te gaan.

Hoge tekenbonussen in Nederland

Naam bestuurder

Beursfonds

Jaar

Bedrag

Fabien Simon

JDE Peet’s

2020

€ 10.000.000

Lard Friese

Aegon

2019

€ 1.250.000

Frank van der Post

KPN

2015

€ 1.190.000

Henry Schirmer

Randstad

2018

€ 750.000

Karl Guha

Van Lanschot

2012

€ 750.000

Maximo Ibarra

KPN

2018

€ 400.000

Voorwaardelijk toegekend bedrag in cash of aandelen ten tijde van benoeming van de bestuurder.

Verdubbelaar
De tien miljoen aan tekenbonus kan door een speciale clausule ook nog eens snel verder stijgen. Simon wordt verplicht de tien miljoen te investeren in speciaal gecreëerde aandelen die identiek zijn aan de op de beurs verhandelde aandelen, maar daarbij nog ’dubbele winstrechten” hebben.

In de praktijk betekent dit dat Simon voor elk aandeel – na vijf jaar – nog een gratis aandeel ontvangt.

Naast de tien miljoen euro van de welkomstbonus mag de Fransman ook tot 13 miljoen euro extra investeren in dit speciale aandelenprogramma dat door JDE Peets’ in het leven is geroepen om “een ondernemerscultuur en lange-termijn-betrokkenheid te bevorderen”.

Het betekent dat het pakket gratis verkregen aandelen bij elkaar kan oplopen tot 33 miljoen euro – oftewel twee maal tien miljoen euro plus de 13 miljoen aandelen die daarbovenop kunnen worden verdiend. Eventuele waardestijgingen van het aandelenpakket in de komende vijf jaar komen daar nog bij.

Rollen en belangen
Een meerderheid van aandeelhouders in JDE Peets heeft inmiddels te kennen gegeven voor de aanstelling van Simon en zijn beloning te stemmen.

Het gaat daarbij om grootaandeelhouders JAB Holdings (64,1 procent) en Mondelēz (23,3 procent). Die eerste, JAB, is de beleggingsmaatschappij van de steenrijke familie Reimann die behalve in JDE Peet’s ook investeert in onder meer Panera Bread, Keurig Green Mountain en Pret a Manger. Simon was tot voor kort cfo bij JAB en in die rol ook al commissaris bij JDE Peet’s.

Door de sterke verwevenheid tussen JAB – grootaandeelhouder en de vorige werkgever van Simon– en JDE Peet’s komt de vraag op hoe scherp de commissie die over de beloning van (nieuwe) bestuurders gaat, heeft kunnen onderhandelen over de welkomstbonus. Voor het idee: de voorzitter van die commissie, Peter Harf, is partner bij JAB.

Vragen van de VEB aan JDE Peet’s
In aanloop naar de aandeelhoudersvergadering heeft de VEB een vijftal vragen aan JDE Peet’s voorgelegd:

1. Is een beëindigingsvergoeding met de vertrekkend topman Keller overeengekomen? Zo ja wat is hiervan de omvang? Hoe worden de voorwaardelijk toegekende aandelen in het lange termijnbeloningsplan van Keller precies afgewikkeld?

2. Simon was reeds niet-uitvoerend bestuurder van JDE Peet’s. Is in de search naar een nieuwe ceo ook naar buitenstaanders gekeken?

3. Er is sprake van de eenmalige toekenning van tien miljoen euro ter compensatie van opgegeven potentiële beloningen bij JAB. Wat was de (markt)waarde van de nog voorwaardelijke (“unvested”)  beloning bij het aantreden van Simon op 7 september jl. en hoe is de toekenning van (exact) tien miljoen euro precies overeengekomen/vastgesteld?

4. In het prospectus van de beursgang geeft JDE Peet’s aan dat - kort gezegd  - bekeken wordt hoe het “in de toekomst kan voldoen” aan de bepaling in de corporate governance code die voorschrijft dat de remuneratiecommissie voor minimaal de helft uit onafhankelijke leden moet bestaan. Welke vorderingen heeft JDE Peet’s op dit vlak gemaakt?

5. Waar mogen aandeelhouders de heer Simon op afrekenen in de komende jaren?