VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Danone zet al een aantal jaar in op gezond en duurzaam, dé trends van deze tijd. Dat heeft het bedrijf geholpen in de coronacrisis, maar kan omzetverliezen op andere activiteiten niet goedmaken. Om de resultaten te verbeteren grijpt het naar een traditioneel, maar beproefd recept: kostenbesparingen.

Het Franse concern is een van de grootste Europese producenten van consumentengoederen. Het bedrijf is natuurlijk bekend van gelijknamige zuivel- en watermerk Danone, maar heeft ook andere bekende merken als Nutricia, Activia en Alpro in bezit.

Krimp bij Danone, groei Unilever en Nestlé
In vergelijking met concurrenten zoals Nestlé en Unilever gaat Danone niet al te best door de coronacrisis. Over de eerste negen maanden van het jaar had het bedrijf een organische omzetkrimp van 1,6 procent. Unilever boekte in dezelfde periode een omzetgroei van 1,4 procent, Nestlé van 3,5 procent.

Danone verkoopt veel minder water omdat mensen door lockdowns minder op pad zijn. Daarnaast krimpt de omzet van ‘specialized nutrition’. Dit onderdeel verkoopt onder meer poedermelk en voedingsproducten voor toepassingen in de zorg.

Voor babymelk geldt dat er distributieproblemen zijn, voor de verkoop aan ziekenhuizen dat het afschalen van de zorg leidt tot minder vraag. Deze effecten waren minder groot in het derde kwartaal dan in het tweede kwartaal, toch krompen beide activiteiten nog.

Zuivel en plantaardige zuivel groeien
Het enige onderdeel dat wel groeit in de crisis is de verkoop van zuivelproducten en de plantaardige alternatieven voor zuivel waar Danone sterk op inzet. Het bedrijf is bijvoorbeeld eigenaar van Alpro dat sojamelk verkoopt. Een ander voorbeeld is drinkyoghurt Actimel dat het immuunsysteem zou versterken.

Met dit soort producten speelt Danone in op de trends dat de consument duurzame en gezonde producten wil. Volgens het bedrijf versnelt de coronacrisis de vraag naar deze producten. Het wil hier daarom meer in investeren.

Eerst bezuinigen
Voordat het dat gaat doen, gaat het concern echter kosten besparen, meldde het maandag in een investor update. In 2023 moet er 1 miljard euro in de kosten zijn gesneden, vooral door inkrimping van het hoofdkantoor.

Nu bezuinigen om straks te investeren. Danone verkoopt de bezuinigingen zoals de meeste ondernemingen doen als een nieuwe investeringsimpuls.

Het zal moeten blijken of dit genoeg is om het vertrouwen bij beleggers te herstellen. Het aandeel heeft dit jaar veel minder gepresteerd dan dat van de concurrentie. Waar de aandelen Unilever en Nestlé een flinke herstelrally hebben doorgemaakt sinds het dieptepunt van de crisis in maart, staat dat van Danone nog op hetzelfde niveau.

Wellicht is dus meer nodig dan een ronde kostenbesparingen. Op 16 keer de verwachte winst is Danone relatief goedkoop. Als het om een Amerikaans bedrijf ging was het zwak presterende Danone allang als overnamekandidaat bestempeld.

Grote Franse bedrijven vallen echter zelden in buitenlandse handen. Danone, dat in 2007 wel het Nederlandse Numico mocht opslokken, zette vorige maand een aantal kleinere bedrijfsonderdelen in de etalage en financiële topvrouw Cecile Cabanis op straat. Het is de vraag of dat genoeg maatregelen zijn om het rendement op het geïnvesteerde kapitaal weer op het vereiste niveau te krijgen.