VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Goedkoop kopen, vasthouden en op termijn een mooi rendement opstrijken. Dat is de basis van waardebeleggen. Warren Buffett werd er groot mee, maar sinds de vorige crisis presteerde deze stijl uitermate teleurstellend. Ook in de coronacrisis, zo laat een nieuwe VEB-tool zien.

Direct naar stijlbeleggen

 



Het zal veel actieve beleggers niet zijn ontgaan: waardebeleggen is uit de mode. De beleggingstijl die zich richt op het zoeken naar koopjes – gemeten als de koers in verhouding tot de onderliggende activa, kasstroom of winst – legt het al tijden af tegen groeibeleggen, waarbij aandelen geselecteerd worden van bedrijven die sneller en/of winstgevender groeien, maar duurder ogen.

Nobelprijswinnaars Eugene Fama en Kenneth French concludeerden decennia geleden dat waardeaandelen (gemeten als lage koersboekwaardeverhouding) over een langere periode beter presteren dan groeiaandelen (met een hoge koersboekwaardeverhouding). De prestaties van waardeaandelen zijn echter al sinds de kredietcrisis in 2008/2009 niet om over naar huis te schrijven.

De coronapandemie heeft de belabberde prestaties van waardeaandelen verergerd. Dat blijkt (opnieuw) uit een analyse van de VEB bij de lancering van een nieuwe beleggingstool voor bezoekers van de VEB-website.

De nieuwe tool heet VEB Stijlbeleggen en bestaat uit tien zogeheten stockscreens. Deze screens kunnen als startpunt dienen voor beleggers in de zoektocht naar beleggingen van voorkeur.

Professionele beleggers maken veel gebruik van deze aandelenfilters. De harde, vooraf geformuleerde, fundamentele criteria schakelen de onderbuikgevoelens uit bij de selectie van beleggingen.

Voor particuliere beleggers is het minder eenvoudig dit soort screens samen te stellen, omdat het hen doorgaans aan voldoende data ontbreekt. VEB Stijlbeleggen moet die leemte helpen opvullen.

Voor de screens hebben we de 600 grootste beursgenoteerde ondernemingen in Europa (de Stoxx 600-index) beoordeeld op een groot aantal historische gegevens, zoals dividend, omzet, schulden, waardering en kasstroom.

Op basis van de prestaties van de aandelen van bedrijven in kwestie zijn deze te kwalificeren als groei-, waarde-, kwaliteits- of dividendaandeel.

Behalve de vier genoemde beleggingsstijlen hebben we ook mandjes (screens) gemaakt van de combinatie van twee stijlen. Iedere screen bestaat uit de best presterende aandelen uit negentien sectoren op basis van de bijbehorende randvoorwaarden.

Zo is de screen ‘Waarde’ samengesteld uit aandelen die het gunstigste scoren op criteria als koers-winstverhouding, koers-boekwaardeverhouding, koers-kasstroomratio en ondernemingswaarde ten opzichte van winst respectievelijk omzet.

Om echte brekebeentjes uit te sluiten, eisen we daarnaast dat deze bedrijven wel waarde voor beleggers moeten hebben gerealiseerd in de afgelopen jaren. Het 5-jaars rendement op geïnvesteerd kapitaal (ROIC) moet boven de kostenvoet van kapitaal (WACC) liggen. Uit die verzameling aandelen volgens de waardecriteria zijn vervolgens de best presterende ondernemingen per sector geselecteerd.

Voor de screen ‘Waarde-Groei’ worden de aandelen geselecteerd die het beste voldoen aan de criteria van deze twee afzonderlijke screens. De definitieve selectie voor deze screen bestaat dan weer uit de negentien sectorkampioenen uit deze deelverzameling.





De crisis-proef
Beleggen in waardeaandelen bleek afgelopen maanden niet de enige stijl die door het ijs zakte. Ook dividend-beleggingen, aandelen die over langere tijd een constante stroom aan winstuitkeringen hebben gedaan, bleken ver achter te blijven.

Een mogelijke verklaring voor de slechte prestaties van waardeaandelen is dat deze gemiddeld genomen veelal risicovoller zijn – zo hebben ze zwakkere balansen of is het dividend sneller onhoudbaar, problemen die in tijden van crisis zichtbaar worden.

Dat dividend-aandelen dit jaar slechter presteerden, is niet verwonderlijk, aangezien circa een derde van de bedrijven wereldwijd het dividend vanwege corona heeft geschrapt, uit noodzaak of voorzorg.

Tegelijkertijd doen aandelen die voldoen aan het criterium groei of kwaliteit het relatief goed, afgezet tegen de Europese benchmark, de brede Stoxx 600-index.

Winnaars en verliezers
Dat sommige beleggingsstijlen gemiddeld slecht scoorden in de afgelopen maanden, betekent niet dat er alleen maar treurnis te beleven viel. De verschillen per screen tussen goed en slecht presterende aandelen blijken groot. Zo was het rendement op het best presterende aandeel uit de aandelenscreen ‘Waarde’ dit jaar (tot medio november) meer dan 27 procent. Het gaat om Signify, de in Amsterdam genoteerde voormalige lichttak van Philips.

Die koerssprong steekt echter bleekjes af bij het best presterende groei-aandeel, het Finse Neste, ’s werelds grootste producent van hernieuwbare diesel uit afval- en reststoffen.

Neste is ook meteen het best presterende aandeel uit de energiesector binnen de Stoxx 600.

Dat duurzaamheid scoort op de beurs blijkt ook uit de prima prestaties van Vestas, producent van windturbines. Het is het best presterende groeibedrijf met bijna 80 procent aan koersrendement sinds begin dit jaar.

Beste door de crisis
Het zijn bedrijven als Vestas, bedrijven die te boek staan als ‘kwaliteit’ en ‘groei’, die het beste door de crisis zijn gemanoeuvreerd. Het Nederlandse fintech-succes Adyen prijkt momenteel op de lijst van negentien sectorkampioenen uit deze stijl, samen met bijvoorbeeld het Britse kredietinformatiebureau Experian, het Franse luxemerk Hermès en de Poolse spelletjesontwikkelaar CD Projekt.

Hoe bestendig deze aandelen in de toekomst zijn, moet blijken. De screens zijn gebaseerd op (langjarige) resultaten uit het verleden en (waar mogelijk) de beste inschattingen van analisten voor de komende jaren. Veel winnaars van morgen kunnen nu al veelbelovende prestaties leveren. Maar een garantie is er niet. Ook daarom zijn de screens vooral een vertrekpunt tot verdere analyse. Alle mandjes van de diverse stock­screens zijn te vinden op www.veb.net/stijlbeleggen

Wat is VEB Stijlbeleggen?
VEB Stijlbeleggen toont een selectie van aandelen op basis van een tiental beleggingsstijlen en beperkt zich daarbij tot de aandelen uit de brede Europese Stoxx 600-index. De Stoxx 600 bestaat uit de belangrijkste grote, middelgrote en kleine beursgenoteerde ondernemingen uit 17 Europese landen. Gezamenlijk representeren ze circa 90 procent van de vrij verhandelbare stukken binnen de Europese kapitaalmarkt. De aandelen zijn onderverdeeld in 19 sectoren.

De aandelen uit de stock­screens in de vier beleggings­stijlen voldoen aan de volgende kenmerken.

Kwaliteit
Binnen deze beleggingsstijl gaat de aandacht uit naar aandelen van ondernemingen die over langere periodes in staat zijn gebleken om waarde te creëren voor aandeelhouders en daarom mogelijk profiteren van duurzame concurrentievoordelen.

Deze bedrijven zijn over het algemeen in staat om gezonde vrije kasstromen te genereren en beschikken over een stevige balans. Bekende beleggers die vaak geassocieerd worden met het beleggen in kwaliteitsbedrijven zijn Warren Buffett, Pat Dorsey en Joel Greenblatt.

Dividend
Dividendbeleggen is investeren in aandelen van ondernemingen die naar verwachting een dividend uitkeren dat relatief hoog is ten opzichte van de beurskoers. Belangrijk daarbij is dat het dividend houdbaar is.

Hiervoor moeten de gerealiseerde winsten en kasstromen hoger liggen dan het uit te betalen dividend, waarbij moet worden gewaarborgd dat uitkeren van dividend geen kwestie is van extra schulden maken. Een bekende belegger die vaak geassocieerd wordt met het beleggen in dividendbedrijven is Geraldine Weiss.


In totaal worden tien stockscreens gebruikt, gebaseerd op de vier beleggingsstijlen en zes combinaties van vier stijlen: waarde, groei, kwaliteit en dividend.



Waarde
Bij waardebeleggen draait het om de aandelen van ondernemingen die op de beurs laag gewaardeerd worden. Omdat de verwachtingen van beleggers bij deze ondernemingen laag zijn, kunnen ze mogelijk in de toekomst verrassen.

Indien de financiële resultaten van deze bedrijven uiteindelijk meevallen, kan de waarderingsmultiple (bijvoorbeeld koers/winstverhouding) in de toekomst gaan stijgen, waardoor het aandeel meer waard wordt. Bekende beleggers die vaak geassocieerd worden met het beleggen in waardebedrijven zijn Benjamin Graham, Seth Klarman en Walter Schloss.

Groei
Beleggen in groeiaandelen betekent vooral aandacht voor aandelen van ondernemingen waarvan de omzet en winst naar verwachting hard gaan toenemen. Vaak hebben de aandelen van deze bedrijven een relatief hoge waarderingsmultiple (bijvoorbeeld koers-winstverhouding).

Bedrijven met veel omzet- en winstgroei zijn echter (vaak) in staat om in hun waardering nog verder te groeien, waardoor ze op het eerste gezicht alleen maar ‘duur’ lijken. Bekende beleggers die vaak geassocieerd worden met beleggen in groeibedrijven zijn Thomas Rowe Price, Phil Fisher en Ron Baron.

Hoe selecteren we de aandelen?
Alle aandelen in een sector worden per maatstaf ingedeeld in 100 gelijke delen. Hoe beter het aandeel van een bedrijf ten opzichte van sectorgenoten scoort, hoe hoger het percentiel. De percentielen van de diverse maatstaven worden opgeteld tot een totaalscore.

Op basis van de totaalscore wordt uit iedere supersector een best in class-aandeel geïdentificeerd. De 19 getoonde aandelen per beleggingsstijl vertegenwoordigen de kwantitatief best scorende aandelen in iedere supersector binnen de betreffende stijl.

Welke maatstaven per beleggingsstijl zijn gebruikt, is na te lezen in de whitepaper VEB Stijlbeleggen die terug te vinden is op onze website via www.veb.net/stijlbeleggen



Hoe gebruik ik Stijlbeleggen?

Leden van de VEB hebben gratis toegang tot de online tool Stijlbeleggen

1. Ga naar www.veb.net/stijlbeleggen
2. Kies een stijl naar keuze door op de bijbehorende button te klikken
3. De namen van de negentien sectorkampioenen binnen de gekozen stijl verschijnen op het scherm
4. Kies ‘bekijk dit aandeel’ voor meer informatie over bedrijf en aandeel naar keuze

Direct naar stijlbeleggen




VEB-lidmaatschap
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen met uw VEB-account.
Informatie over lidmaatschappen