VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Duitsland en de wereld van smallcaps werden in het voorjaar hard geraakt door de beurspaniek in de pandemie. Maar het herstel is ingezet en volgens Duitslandbeleggers Rombout Houben en Hein van Beuningen zit er voor beleggers meer in het vat bij de oosterburen.

Hein van Beuningen zat hem in het voorjaar wel even te knijpen met tegen de 40 procent koersverlies voor Teslin Participaties, een van de grote fondsen van de investeringsmaatschappij. “We hadden allemaal zoiets van waar gaat dit heen?”, zegt Van Beuningen. “Hoe staat het met onze bedrijven? Hoe wapenen zij zich tegen het onbekende?”

Teslin kent zijn bedrijven als geen ander. Het viel Van Beuningen mee. “Als er één les is die ik trek uit de coronatijd dan is het dat het zeker in dit soort tijden loont om in een echt goede groep kwalitatief hoogstaande bedrijven te investeren, met goed management en goed toezicht. Je ziet gewoon dat zij adequaat, snel en in de breedte reageren op onverwachte omstandigheden. Uiteindelijk komt het neer op de kwaliteit van de mensen die aan het roer staan. Daar was ik erg over te spreken.”

In 2015 trad Hein van Beuningen toe tot de directie van Teslin, in 2019 nam hij de leiding over van zijn oom Frederik, die naam had gemaakt als een belegger die opkomt voor goed ondernemingsbestuur. Hij vormt samen met mede-oprichter Aleid Kruize de directie.

Minder bekend is dat Van Beuningen en fondsbeheerder Rombout Houben tot de meest actieve Duitslandbeleggers van Nederland behoren.

Het grote Teslin-fonds, dat in Nederlandse bedrijven investeert, heeft veel papieren verlies kunnen goedmaken en staat op ongeveer 1o procent verlies dit jaar. De fondsen die in Duitsland beleggen, hielden beter stand en staan op een bescheiden plus. De rendementen schommelen hevig. Klanten moeten een sterke maag hebben. Wie wil beleggen bij Teslin moet minstens 105.000 euro inleggen. Sommige klanten beleggen zelfs tot tientallen miljoenen euro’s via Teslin, zegt Van Beuningen.

Ondernemers
“Het was een hele volatiele rit”, zegt fondsbeheerder Houben kijkend naar de koersen. “Onze klanten zijn doorgaans ondernemers die wel wat gewend zijn. Maar het is niet voor iedere investeerder weggelegd.”

Investeringsmaatschappij Teslin wordt op het oude familielandgoed in Maarsbergen gerund. Het is vanaf de Utrechtse Heuvelrug maar een uurtje rijden naar de grens van Duitsland. Maar Van Beuningen en Houben komen zelden Nederlandse beleggers tegen.

Voor de beleggingsfondsen Gerlin en Midlin kamt Houben het veelzijdige Duitse universum van smallcaps uit. Hij zoekt waardecreërende bedrijven met een aantrekkelijke waardering, een lage schuld, goede marges en een aandeelhoudersstructuur met mogelijk gelijkgestemden om eventuele veranderingen af te dwingen.

Voor Teslin betekent ‘betrokken aandeelhouderschap’ actieve bemoeienis met de strategie van de ondernemingen waarin ze investeren. Tegenwoordig worden ook de zogenoemde ESG-criteria toegepast, waarmee de duurzaamheid van een belegging wordt gemeten.

De Van Beuningens mogen een handelsgeslacht genoemd worden, beleggingen zien zij juist niet als handelswaar. “Actief met de aan- en verkopen van aandelen zijn we niet”, zegt Van Beuningen. “Het is maar één aspect. Actief zijn we vooral als we eenmaal aandeelhouder zijn. We helpen het bedrijf met advies, we denken mee met de strategische richting en oefenen natuurlijk onze rechten als aandeelhouders ook uit.”

Met de ‘disciplinerende’ taakopvatting onderscheidt Teslin zich van de meeste andere family offices. Teslin heeft in totaal, samen met de beleggingen in landbouwgrond, een slordige miljard euro onder beheer voor 700 klanten. Een minderheid van de totale inleg komt van de eigen familie Van Beuningen. Het meeste komt van andere doorgaans vermogende Nederlandse families.

Powerhouse
Duitsland staat met de concurrentie uit China en de VS, de robotisering van de fabrieken en de complete ombouw van de auto-industrie voor grote uitdagingen. Corona en de economische malaise zijn daar dit jaar bijgekomen. Maar ‘economisch powerhouse Duitsland’ onderscheidt zich in positieve zin in coronatijd door relatief weinig besmettingen en een minder zwaar getroffen economie, menen de Nederlandse beleggers.

De sterke overheidsfinanciën kunnen klappen helpen te verzachten. Van Beuningen: “De constante dreiging van handelsoorlogen wordt met het nieuwe presidentschap in de Verenigde Staten mogelijk kleiner.”

Rombout Houben wil de portefeuilles meer diversifiëren door meer posities op te bouwen in verschillende bedrijfstakken. “Dat kost wellicht theoretisch wat rendement, maar het beperkt de volatiliteit. We zoeken in de lokale markt naar de beurspareltjes”, zegt Houben.

Klein is dit universum niet. Na het toepassen van de selectiecriteria blijven ongeveer vijftig kandidaten over, legt Houben uit. Welke bedrijven dat zijn weigert het tweetal ook na flink aandringen te zeggen. Ze houden de kaarten voor de borst. Het laatste dat ze willen, is voor het instappen anderen op een idee brengen en de prijs opjagen.

Van Beuningen: “Voor investeerders zetten we de deur open naar mooie bedrijven die ze eigenlijk niet zelf kunnen vinden of misschien pas met grote moeite. Dat doen wij voor ze. Duitsland telt veel hele mooie, internationaal opererende bedrijven met hoogwaardige producten of diensten en een spreiding van activiteiten. Dat is echt super interessant.”

Bedrijven waar Teslin voor zijn aandeelhouders in investeert, hebben volstrekt onbekende namen als Washtec, Elmos, Schaltbau, SÜSS Microtec en Dr. Hönle. Leifheit, maker van huishoudelijke artikelen, is een van de weinige namen die in Nederland misschien wél bekend is na de stroom van spotjes op televisie in samenwerking met Blokker.

Waardebeleggers hebben het de afgelopen jaren niet gemakkelijk gehad. Volgens Van Beuningen worden sommige bedrijven onvoldoende beloond op de beurs, zeker in ongure tijden. “Veel bedrijven in onze portefeuilles deden het eigenlijk goed, maar werden daar op de beurzen niet voor beloond. Dat wordt nu beter.”

Meevaller
Een meevaller voor Teslin was dat de kasposities van de drie fondsen relatief groot waren in maart, en er dus in de dip bijgekocht kon worden. Teslin had een ongebruikelijke klapper gemaakt door het overnamebod op deelneming First Sensor in 2019.

“We hebben een paar kansen gepakt”, zegt Houben. In Nederland kozen ze voor handelshuis Amsterdam Commodities, kortweg Acomo, de handelaar in voedingsingrediënten.

In Duitsland werd het Washtec, een maker van wasstraten en verkoper van autowasmiddelen. Het bedrijf stond al jaren hoog op de verlanglijst, maar was volgens

Houben te duur. Na een koershalvering is hij ingestapt.

Het bedrijf is typisch Duits gezien de lange historie die terugvoert tot de 19e eeuw. Washtec bouwt vooral voort op de eerste elektrisch aangedreven roll-over wasinstallatie met drie borstels uit 1963. Met de servicecontracten en het onderhoud verzekert het bedrijf zich van een forse terugkerende omzet, prettig in mindere tijden. Potentiële kopers van een wasstraat (leasen kan ook) zijn vanwege corona misschien terughoudend maar de apparaten kunnen hoge winstmarges genereren waarmee de investering relatief snel is terugverdiend.

Houben zegt dat de positie van aandeelhouders om veranderingen af te dwingen in de strategische koers of het ondernemingsbestuur in Duitsland beter is dan in Nederland. Voor Nederlandse beleggers kan dat een argument zijn om naar de Duitse markt te kijken. Betrokken aandeelhouderschap klinkt nobel, maar rendeert het ook?

Van Beuningen kan daar moeilijk nee op zeggen: “Ik denk dat geduld wordt beloond en wij door de jaren heen mooie rendementen boeken. Je kunt het niet doen met honderd bedrijven. Je moet er de consequentie aan verbinden dat je belegt in een beperkt aantal streng geselecteerde bedrijven die je goed kan doorgronden.”

Portefeuillerisico
Houben: “In een geconcentreerde portefeuille kan een misser soms heel hard aankomen op de rendementen.” Gerlin heeft nu zes deelnemingen, dat wil Houben uitbreiden naar acht tot twaalf. Industriële bedrijven zijn volgens hem aantrekkelijk gewaardeerd, maar de focus ligt nu op meer sectordiversificatie om het portefeuillerisico te verminderen.

Bij deelneming Technotrans blijven de koersresultaten van opgevoerde druk nog uit, maar chipmachinebouwer SÜSS MicroTec droeg dit jaar het meeste bij aan het rendement van het pure Duitslandfonds Gerlin.

“Ze hadden tegen de 100 miljoen euro weggegooid aan een overname in Amerika die acht jaar op rij verliezen had opgeleverd”, zegt Houben. “We hebben heel gedetailleerd en feitelijk de zaak bij ze aangekaart. Daar was geen speld tussen te krijgen.”

Samen met een Luxemburgs fonds is ervoor gezorgd dat nieuwe commissarissen zijn benoemd. Dat had effect. In het boekjaar 2019/2020 verdubbelde de beurswaarde van het aandeel SÜSS MicroTec bijna.

Leifheit, een maker van droogrekken, zwabbers, dweilen en schoonmaakemmers, is een tweede succesverhaal waar ze graag over uitweiden. “In de eerste periode gebeurde er weinig bij Leifheit”, vertelt Van Beuningen. “We zagen de omzet en de marges teruglopen. Toen hebben we ons samen met andere aandeelhouders sterk gemaakt voor een betere directie en raad van toezicht.”

De nieuwe commissarissen stelden een nieuwe topman aan. Deze man bleek een neus te hebben voor slimme marketing. Hij was bovendien bereid een flink bedrag aan eigen geld te investeren in Leifheit.

Optimisme terug
Maar toen kwam corona en moesten veel winkels dicht. Leifheit zag de nieuw opgestarte groeimotor in het voorjaar stokken. Ook de televisiespotjes werden ingetrokken. Maar na een dip in maart is het optimisme terug. De beurskoers ging in een rechte lijn omhoog.

“Het bedrijf heeft een soort metamorfose doorgemaakt”, zegt Van Beuningen. “Je ziet wat een actieve, betrokken aandeelhouder voor zo’n bedrijf kan betekenen. Uiteindelijk kan het niet anders dan dat het zich vertaalt in een hogere beurskoers.”

Het nieuws over een kansrijk coronavaccin kan de resultaten van de fondsen van Teslin over de volle breedte verder opkrikken. Dat zou eindelijk voor de feeststemming kunnen zorgen waar zo naar verlangd wordt.

“Met de laatste positieve berichten verwachten we een paar sprongen omhoog te maken”, zegt Van Beuningen. “Kleinere bedrijven zijn minder liquide. Dat heeft op neergaande beurzen meestal geen positief effect, maar andersom kunnen ze op een positievere beurs veel harder stijgen dan grotere bedrijven.”

Sterke maag nodig

Hein van Beuningen is een telg uit een Nederlands geslacht van havenbaronnen, een familie die niet alleen zeer vermogend is, maar ook bekend als schenker van de kunstcollectie aan het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen. De Van Beuningens runden ooit samen met de familie Fentener van Vlissingen de Steenkolen Handels Vereniging (SHV), het grootste familiebedrijf van Nederland.

Lange tijd deden smallcaps het beter dan de mid- en largecapindices. Maar 2018 was opvallend zwak voor Teslin Participaties met een kwart verlies. Het jaar 2019 was er daarentegen voor dit fonds wel weer een voor in de boekjes. De investeringsmaatschappij heeft onder andere belangen in de Nederlandse beursfondsen Kendrion, Sligro, Beter Bed, Acomo, Besi en fietsenfabrikant Accell (Batavus, Koga).

Teslin kijkt steeds vaker over de grens. Naar nieuwe landen wordt momenteel gekeken. Via Gerlin worden belangen van 5 procent tot 10 procent genomen in Duitse small- en midcaps met een marktkapitalisatie tot € 1 miljard. Het fonds is ongeveer € 130 miljoen groot. Midlin is kleiner met tegen de € 100 miljoen. Het neemt kleinere belangen in small- en midcaps uit Nederland, België en Duitsland met een beurswaarde tot € 3 miljard.

Ondanks corona sloten Gerlin en Midlin het boekjaar eind september positief. Midlin boekte 5,2 procent rendement, inclusief dividend. Gerlin sloot de boeken met een plus van 9 procent maar versloeg de Duitse index niet, wat doorgaans wel lukt. Bij beide fondsen geen reden tot ‘feeststemming’, erkennen de beleggers in hun verslaglegging. Sinds oprichting in 2006 realiseerde Midlin gemiddeld 5,7 procent jaarrendement.

Houben zegt dat het beeld wordt vertekend omdat het fonds vlak voor de kredietcrisis werd gestart waarna de koersen hard daalden. In de laatste tien jaar was het jaarlijkse rendement gemiddeld 9,1 procent. Gerlin boekte sinds oprichting vier jaar geleden een plus van 9,6 procent gemiddeld per jaar.


U heeft geen gratis artikelen meer over
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen.
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap