VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Stelligheid is sexy. Mensen van het type ‘ik weet het’, die vol zelfvertrouwen de toekomst voorspellen, zijn graag geziene gasten in talkshows en op feestjes het middelpunt van de aandacht.

Maar zoals Mark Twain al opmerkte: “Het is moeilijk om voorspellingen te doen, met name over de toekomst”.

En zelfs als je een waarzegger vindt die de toekomst exact kan uittekenen, dan heb je daar als belegger weinig aan. Stel dat deze Nostradamus je begin dit jaar had ingefluisterd dat in 2020 een pandemie de wereld tot stilstand zou brengen. Dat er honderdduizenden doden zouden vallen en de economie een ongeëvenaarde snoekduik zou nemen, inclusief exploderende staatsschuld en miljoenen werklozen. Dan zou je na die blik in de glazen bol je bank waarschijnlijk instructies hebben gegeven om de beurs vooral met rust te laten.

Of stel dat dezelfde waarzegger je eind oktober had verteld dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen chaotisch zouden verlopen. Dat er drie dagen na het sluiten van de stembussen nog geen duidelijkheid zou zijn over de winnaar en de zittende president de uitslagen massaal zou aanvechten voor de rechtbank. Dan had je vrijwel zeker een beurspauze ingelast.

Het exclusieve bezit van deze op het oog waardevolle kennis, had je echter belabberde beleggingsresultaten opgeleverd. Want 2020 bracht een hausse aan nieuwe beursrecords, mede dankzij die eerste week van november, waarin politieke twijfel overheerste, maar koersen explodeerden.

Het is dus niet alleen zo dat de toekomst moeilijk te voorspellen is, het zet je als belegger vaak ook nog op het verkeerde been. Dit accepteren en toegeven dat je een ‘ik weet het niet’ type bent, is wel goed voor je portemonnee, maar niet voor je populariteit. Dus doe tijdens de feestdagen gerust mee aan het voorspellingencircus aflevering 2021. Verstandig beleggen en stug vasthouden aan je plan doe je dan in stilte voor jezelf.

Dit is een column van Marius Kerdel en Jolmer Schukken, oprichters van Triple Partners en auteurs van De Beleggingsillusie.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen