VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Met de start van vaccinatieprogramma’s en een nieuw Amerikaans steunpakket leek de coronacrisis de laatste fase in te gaan. Een nieuwe variant en het stilleggen van het verkeer en de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland leidt echter tot grote onrust op financiële markten. Beleggers blijven gevoelig voor onzekerheid over het verloop van de crisis.

In het weekend gingen de gebeurtenissen in het VK in een hoog tempo. De Britse regering besloot de maatregelen voor onder meer Londen flink te verzwaren. Daarbij speelde mee dat in veel van de positieve tests sprake was van een nieuwe variant van het virus die besmettelijker zou zijn.

Vervolgens maakte Nederland bekend vluchten uit het VK te blokkeren. Andere Europese landen deden dat ook en uiteindelijk werd alle verkeer en zelfs het transport tussen VK en Frankrijk stilgelegd.

AEX grootste daling sinds juli
De reactie op beurzen was maandagochtend stevig. De AEX stond op het dieptepunt 3,7 procent in de min. Dat was de grootste daling sinds eind juli.

De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs zakten ook enkele procenten. Het waren de grootste koersdalingen sinds eind oktober, de laatste keer dat corona voor zorgen leidde op de beurs.

Pond en rente omlaag
Het Britse pond sterling daalde naar het laagste niveau van het jaar, rond de 1,08 euro. Met een daling van 2 procent op het dieptepunt was het de vier na slechtste dag voor het pond van 2020.

Op obligatiemarkten zakte de rente, terwijl de obligatiekoersen stegen. Rente en koersen bewegen tegengesteld. De Duitse tienjaarsrente zakte onder de -0,6 procent, de Britse rente onder de 0,2 procent.

Ander coronanieuws positief
De scherpe reactie op financiële markten was des te opvallender omdat het andere coronanieuws juist positief was. De Amerikaanse FDA gaf toestemming voor gebruik van het vaccin van Moderna, het tweede vaccin. In Europa gaf de Europese medicijnautoriteit EMA toestemming voor het eerste vaccin, dat van Pfizer.

Verder was er een doorbraak in de Amerikaanse politiek over een nieuw steunpakket in de VS met een omvang van 900 miljard dollar. Uitblijven van een akkoord zorgde eerder nog voor onzekerheid op financiële markten.

De kou rond dit pakket is uit de lucht, maar nu is er weer een nieuwe ontwikkeling die zorgt voor onzekerheid. De coronacrisis blijft op een negatieve manier verrassen.