VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In een bizar beleggingstijdperk springt één ding erbovenuit: de techsector, aangevoerd door het supervijftal Facebook, Apple, Amazon, Microsoft en Google (FAAMG), lijkt vrijgesteld van tegenwind.

De afgelopen jaren lieten techbedrijven het peloton al mijlenver achter zich. Toen de markt begin vorig jaar instortte, vergrootte team tech zijn koppositie. En wie leidde de stormachtige demarrage die daarop volgde? U raadt het al.

Is er een groep eliterenners ontstaan die zonder hobbels naar de finish sprint? Zijn er tegen alle beurswetmatigheden in nu aandelen beschikbaar met een superieur rendement én een verwaarloosbaar risico?

Tesla, een bedrijf dat hard op de FAAMG-deur bonkt, is een goede kandidaat om die hypothese te testen. De koers van het geesteskind van Elon Musk explodeerde vorig jaar met 650 procent. Met een beurswaarde van meer dan 600 miljard dollar op het moment van schrijven was Tesla meer waard dan alle andere autofabrikanten bij elkaar, terwijl zijn bijdrage aan de mondiale autoverkopen nog geen één procent bedraagt.

Is Tesla’s beurswaarde een kwestie van gezond verstand of een speculatieve bubbel? De tijd zal het leren, maar onder één wetmatigheid komt zelfs Tesla niet uit: aandeelhouder is een ander woord voor eigenaar, en het rendement op aandelen Tesla is daarom, net als bij ieder ander bedrijf, uiteindelijk afhankelijk van de winst die door het bedrijf zelf wordt gegenereerd. Met een koers van 650 dollar nemen beleggers daar een flink voorschot op. Want zelfs als je genoegen zou nemen met 5 procent winstgevendheid, zou Tesla daar zo’n 30 miljard dollar per jaar voor moeten verdienen, waarmee het tot de allerwinstgevendste bedrijven in de geschiedenis zou behoren.

Kan deze techlieveling die verwachting waarmaken? Zelfs rasoptimist Musk heeft er een hard hoofd in. “Tesla stock price is too high in my opinion”, twitterde hij begin mei, terwijl het prijskaartje op dat moment slechts een fractie was van de huidige waarde. Misschien slaat het weer ook voor de snelste klimmers een keertje om.

Dit is een column van Marius Kerdel en Jolmer Schukken, oprichters van Triple Partners en auteurs van De Beleggingsillusie.