VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In het westen tikken beurzen records aan. In Azië is het niet anders. Behalve dat de economische schade van de coronacrisis in 2020 kleiner was lijken beleggers ook voor te sorteren op een stevig verder economisch herstel. Eventuele zorgen over de handelsspanningen tussen de VS en China laten ze links liggen.

De totale waarde van de Chinese beurs is de afgelopen maanden gestegen tot voorbij het hoogste niveau van 2015. Dat jaar was er enige tijd een run op Chinese aandelen nadat er een koppeling was gelegd tussen de beurzen van Hongkong en Shanghai. Na een scherpe stijging volgde een implosie.

Vanaf het dieptepunt tijdens de coronacrisis is de beurs van Shanghai nu met ongeveer een derde gestegen. Die van Shenzhen kreeg er bijna 50 procent bij. De totale marktwaarde van de aandelen die op de twee beurzen zijn genoteerd is nu ergens richting de 11 biljoen (11 duizend miljard) dollar.

Elders in Azië is het niet anders. De Japanse beurs bereikte de afgelopen maanden de hoogste stand sinds begin jaren negentig. Hetzelfde geldt voor de Koreaanse Kospi-index die een rally van 30 procent in twee maanden achter de rug heeft en ook een recordstand heeft bereikt.

De stijging in China is parallel gegaan aan een sterk herstel van de coronacrisis. China ging als eerste de crisis in, maar kwam er ook als eerste weer uit. Volgens een schatting van ING was de economie hierdoor in het vierde kwartaal alweer ruim 5 procent groter dan een jaar eerder.

De economie van Taiwan deed het tegelijkertijd nog beter dan die van het Chinese vasteland. Die van Zuid-Korea is ook maar amper gekrompen en was in 2020 de best presterende van de OESO-landen.

De beperkte economische schade vertaalt zich ook in de bedrijfswinsten. Volgens economen van zakenbank UBS zijn de winsten van Aziatische bedrijven vorig jaar min of meer op gelijke hoogte gebleven aan het jaar ervoor. Dit in tegenstelling tot die in veel andere regio’s wereldwijd, waar de bedrijfswinsten dit jaar juist tientallen procenten zijn gezakt.

2021 ziet er daarnaast ook goed uit. UBS verwacht dat de bedrijfswinsten van Aziatische bedrijven over de hele linie met 23 procent zullen stijgen. Dat is vergelijkbaar met de bedrijfswinsten in de VS, terwijl die in 2020 juist wel in de dubbele cijfers zijn gedaald.

Het optimisme over de vooruitzichten wordt wel getemperd door de spanningen tussen de VS en China. Als gevolg van een besluit van de Amerikaanse regering beëindigt beursbedrijf NYSE de notering van drie Chinese bedrijven. Daarnaast zouden ook enkele echt grote Chinese bedrijven waaronder Alibaba mogelijk geweerd kunnen worden.

Dit zal op zichzelf echter amper impact hebben op het beurssentiment in China. Aan het begin van het vorige decennium werd ook een honderdtal Chinese bedrijven van de Amerikaanse beurs geweerd vanwege accountingschandalen. Daar komt bij dat het niet ondenkbaar is dat de regering Biden de besluiten zal terugdraaien.

Al met al hebben de beurzen in Azië ook een flinke rally doorgemaakt. Het lijkt erop dat investeerders er volop vertrouwen in hebben dat de coronacrisis spoedig ten einde zal komen.

Zelf beleggen in individuele aandelen het Verre Oosten is niet eenvoudig en zeker niet goedkoop. Een selectie van ruim 300 etf’s die uiteenlopende indexen volgen vindt u in de fondsselector op deze website. Daaronder zijn er tientallen die uiteenlopende Aziatische markten en indices van opkomende markten volgen.