VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De VEB lanceerde in het afgelopen jaar een drietal nieuwe online hulpmiddelen voor beleggers. Met stijlbeleggen wordt met één druk op de knop een lijst sectorkampioenen gevonden, met de stockscreener kunnen beleggers hun eigen maatstaven toepassen en met de fondsselector hebben beleggers een instrument waarmee de meest passende en voordelige indexvolger kan worden gevonden.

VEB Stijlbeleggen
VEB Stijlbeleggen toont een selectie van aandelen uit de brede Europese Stoxx 600-index op basis van een tiental beleggingsstijlen. De Stoxx 600 bestaat uit de belangrijkste grote, middelgrote en kleine beursgenoteerde ondernemingen uit 17 Europese landen. Gezamenlijk representeren ze circa 90 procent van de vrij verhandelbare stukken binnen de Europese kapitaalmarkt. De aandelen zijn onderverdeeld in 19 sectoren.

Er wordt een keuze gemaakt uit één of twee van de volgende vier beleggingsstijlen: kwaliteit, dividend, waarde of groei. De tool verdeelt vervolgens alle aandelen in een sector per maatstaf in 100 gelijke delen. Hoe beter het aandeel van een bedrijf ten opzichte van sectorgenoten scoort, hoe hoger het percentiel. De percentielen van de diverse maatstaven worden opgeteld tot een totaalscore.

Op basis van de totaalscore wordt uit iedere supersector een ‘best in class’-aandeel geïdentificeerd. De 19 getoonde aandelen per beleggingsstijl vertegenwoordigen de kwantitatief best scorende aandelen in iedere sector binnen de betreffende stijl.

U vindt VEB Stijlbeleggen op onze website en direct via www.veb.net/stijlbeleggen.

VEB Stockscreener
Indien u op een met Stijlbeleggen gevonden aandeel klikt, komt u automatisch in de omgeving van de VEB Stockscreener terecht. Hier kunt u zelf uit een database van meer dan 2500 Europese aandelen precies de namen vinden die voldoen aan door u ingegeven criteria zoals de koers-winstverhouding, het dividendrendement, het rendement op het eigen vermogen en nog veel meer.

Het is mogelijk selecties aan te passen door eenvoudig te schuiven in de grafieken: waren er teveel bedrijven met een dividendrendement boven de 2 procent? Schuif de lijn naar 3 procent en de selectie wordt verfijnd. Liever geen bedrijven boven de 7 procent? Dezelfde methode aan de bovenkant van de selectie.

U vindt de stockscreener op de website van de VEB, of direct onder deze link: visual.veb.net/stockscreener.

VEB Fondsselector
De VEB Fondsselector is een etf-tool die de belegger wegwijs biedt in het snel uitdijende woud van indexproducten.

Spreiden, lage kosten en de lange termijn. Dat zijn drie belangrijke voorwaarden om met succes te beleggen. Etf’s, Exchance Traded Funds, kunnen daarbij helpen. Het zijn beursgenoteerde beleggingsfondsen die een index nabootsen en zo nagenoeg hetzelfde rendement bieden als dat van die index.

Om Nederlandse beleggers een stukje op weg te helpen heeft de VEB ruim 300 etf’s geselecteerd die op de website onder het vergrootglas worden gelegd. De selectie bestaat voornamelijk uit goed verkrijgbare aandelen-, obligatie- en vastgoed-etf’s, waarvan de jaarlijks bij beleggers in rekening gebrachte kosten relatief laag zijn. Lage kosten zijn belangrijk om kans te maken op een goed toekomstig rendement. Daarnaast zijn vooral fondsen geselecteerd met een aanzienlijk fondsvermogen. Deze etf’s zijn groot geworden omdat ze populair zijn en zullen daarom niet zo snel van de schappen verdwijnen.

De voorselectie van de VEB is een startpunt. De uiteindelijke keuze voor een etf is afhankelijk van het beleggingsdoel en de visie van elke belegger afzonderlijk. Om daarbij te helpen hebben we een analyse gemaakt van de historische prestaties van de etf’s. Dat zegt misschien niks over de toekomst, maar door vele variabelen mee te laten wegen is het toch mogelijk een paar lessen te trekken.

U vindt de fondsselector op de website van de VEB, of direct onder deze link: www.veb.net/etf-portalWilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen