VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijfsleven is nog herstellende van de crisis. De verwachting is dat alle bedrijven in de S&P 500 in het vierde kwartaal nog zo’n 7 procent minder winst maakten dan in 2019. Opvallend is dat veel bedrijven bij de presentatie van de jaarcijfers ook de positieve kanten van de crisis belichten.

We zetten vier bedrijven die al cijfers hebben gerapporteerd op een rij.

1. Procter & Gamble: structureel meer vraag naar schoonmaakmiddelen
De producent van consumentgoederen draaide in 2020 een omzetgroei van 8 procent. Een deel daarvan was te danken aan een sterke groei van de vraag naar schoonmaakmiddelen en middelen voor persoonlijke hygiëne. Dit was nadrukkelijk een gevolg van de crisis

P&G verwacht dat dit op de middellange termijn zo zal blijven. Consumenten blijven bezig met ‘schoonmaken, gezondheid en hygiëne’, verwacht financieel topman Jon Moeller. “Dit kunnen versnellers van onze omzet- en winstgroei worden. Het belang van onze producten in het leven van consumenten neemt toe.”

2. Netflix: geen schuld meer nodig
Als er één bedrijf is dat als een winnaar uit de crisis komt dan is het wel Netflix. Het streamingconcern zag het aantal abonnementen in 2020 met 22 procent groeien tot meer dan 200 miljoen. Dit is duidelijk te danken aan de crisis. Veel mensen die thuis zaten besloten in een abonnement op de streamingdienst te proberen.

Netflix verwacht hierdoor dit jaar een positieve kasstroom te hebben. Het heeft dan geen financiering meer nodig om nieuwe films en series te produceren. Daarmee verdwijnt een van de grote zorgen over het verdienmodel. Netflix gaat zelfs de mogelijkheid onderzoeken om aandelen in te kopen.

3. Alcoa: sterke groei dankzij stimulering
Aluminiumproducent Alcoa had in de crisis te maken met een scherpe daling van de afzetprijzen. Net als de prijzen van andere grondstoffen kelderden de prijzen van aluminium en aluminium-oxide in het voorjaar. De jaaromzet zakte hierdoor meer dan 10 procent en er werden rode cijfers geschreven.

De prijzen zijn voor een groot deel weer hersteld. Alcoa verwacht nu dat stimuleringsprogramma’s van overheden een flinke impuls zullen geven aan de vraag naar aluminium. Voor dit jaar voorziet het een groei van de wereldwijde aluminiumconsumptie met dubbele cijfers. Dat gebeurde in de afgelopen twintig jaar maar één keer eerder.

4. United Airlines: straks winstgevender dan ooit
De luchtvaartindustrie is natuurlijk een van de zwaarst getroffenen. United Airlines leed in 2020 een verlies van ruim 7 miljard dollar en sprak bij de jaarcijfers van ‘de meest verstorende crisis in de geschiedenis van de luchtvaart’. 2021 wordt een overgangsjaar en het duurt zeker nog een paar jaar voor winstherstel een feit is.

Desondanks verwacht United Airlines dat het bedrijf beter uit de crisis zal komen dan het erin ging. De combinatie van structurele kostenbesparingen en investeringen moet in 2023 al leiden tot een hogere winstmarge dan in 2019. Topman Scott Kirby sprak van een United dat ‘beter, sterker en winstgevender dan ooit’ zal zijn.

Met name Alcoa en United Airlines daalden fors na het bekendmaken van de vierde kwartaalcijfers. In een cyclisch herstel dat na de coronacrisis te verwachten is kunnen zij best een tijdje vooroplopen. Procter & Gamble en Netflix presteerden in de afgelopen drie jaar gemiddeld aanzienlijk beter in termen van rendement op het eigen vermogen en rendement op het geïnvesteerde vermogen (zie de tabel). Zij lijken vanwege hun structureel hogere winstgevendheid, ook in tijden van crisis, voor de lange termijn een betere keuze.

  Koers Beurswaarde ROE ROIC
Alcoa  $20,01  $ 3,7 mrd -7,6% 3,7%
Netflix  $579,84  $ 256,2 mrd 28,7% 13,6%
Procter & Gamble  $131,01  $ 322,6 mrd 17,8% 10,4%
United Airlines  $42,59  $ 12,6 mrd -10,1% 2,0%

ROE en ROIC zijn het gemiddelde over de jaren 2018, 2019 en 2020
Peildatum 22 januari 2021, * = taxatie, bron: Bloomberg