VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Enkele jaren geleden zou het ondenkbaar zijn dat bestuursvoorzitters van Nederlandse beursfondsen zich uitlaten op Twitter. Sinds kort gaat Jitse Groen, bestuursvoorzitter en grootaandeelhouder van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, in gesprek met beleggers en beursvolgers via Twitter.

In Nederland is het aantal bestuurders dat zich waagt aan Twitter beperkt. Hoewel een enkele bestuursvoorzitter een Twitter-account heeft, plaatsen zij niet of nauwelijks berichten.

Van Galapagos-topman Onno van de Stolpe is bekend dat hij zich actief mengt in discussies op internetfora en social media.

Jitse Groen, topman van Just Eat Takeaway, is al langer actief op Twitter. Sinds enkele maanden waagt hij zich echter ook aan de dialoog met (voornamelijk) Angelsaksische beleggers.



In de Verenigde Staten laten ceo’s al langer van zich horen op het social media-platform.

Het meest markante voorbeeld is Elon Musk. De topman van autobedrijf Tesla ging in het verleden zelfs meermaals in de fout op Twitter door koersgevoelige uitspraken via het medium. Hij leidde zelfs tot sancties van toezichthouder SEC.

Minder controversieel zijn de twitterende topmannen Tim Cook (Apple), Satya Nadella (Microsoft), Brian Chesky (Airbnb), Mary Barra (General Motors), Daniel Ek (Spotify), en Aaron Levie (Box).

Voordeel
Dankzij Twitter en andere sociale media ontmoeten mensen alleen maar gelijkgestemden, zo is vaak de kritiek. Opvallend genoeg is het voor bestuurders juist een manier om uit de gebruikelijke ‘bubbel’ te komen.

Topmannen van Apple en Microsoft hebben toegang tot de investeerders die ze maar willen en kunnen van gedachten wisselen met de meest gerenommeerde partijen. Of deze altijd voor de noodzakelijke tegenspraak zorgen of afwijkende meningen durven verkondigen is de vraag. ‘Wie boert aan tafel, eet snel in de keuken’ zegt Warren Buffett dan.

Op Twitter lopen de gerenommeerde beleggers vrij rond. Bekende activisten als Bill Ackman (Pershing Square) en Daniel Loeb (Third Point) zijn onderdeel van de ‘FinTwit’-gemeenschap, ze gaan het gesprek aan met beleggers en bestuurders om hun inzichten en ideeën publiekelijk te delen.  

Dat Just Eat TakeAway-topman Groen nu meer aandacht krijgt op sociale media heeft te maken met de recente overname van het Amerikaanse Grubhub.

De onderneming is daardoor interessanter voor Angelsaksische beleggers en die lusten wel pap van het verhaal van een miljardenbedrijf dat op de zolderkamer is verzonnen door de huidige ceo.

Inmiddels heeft Groen zijn medewerking toegezegd aan de populaire podcast ‘Invest Like The Best’ van investeerder Patrick O'Shaughnessy. De afspraak kwam uiteraard via Twitter tot stand.

Elon Musk en Jitse Groen zijn pendanten van een generatie die hun naam, faam en rijkdom (aanvankelijk) online hebben verkregen. Voor hen is het een tweede natuur om ongefilterd hun mening te geven en daarbij rekening te houden met de consequenties van de snelle informatiedeling online. En zelfs dan gaat het nog wel eens mis, zie Musk.

Of digitale benaderbaarheid van ceo’s groter wordt naarmate de top verjongt valt te bezien. Het zou in ieder geval een heel leger aan communicatie- en investor relations-mensen schelen, tenzij de digitale misstappen van de bestuurder moeten worden hersteld.