VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggen maakt je wijzer, zorgt voor een dagelijkse portie gezonde spanning en levert vaak ook nog wat op.

Vooral vanwege het hoge gemiddelde rendement dat aandelen op de lange duur geven, kan ik iedereen aanraden er zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Maar wie net begint en bijvoorbeeld 1000 euro tot zijn beschikking heeft, zal er wellicht tegenaan lopen dat een aandeel als Amazon, dat ruim 3000 dollar per stuk kost, niet gekocht kan worden. En zo zijn er tegenwoordig heel wat, met name onder de snelgroeiende Amerikaanse technologiereuzen. Maar ook het Nederlandse succesverhaal Adyen koerst inmiddels op een kleine 2000 euro.

Wie zelf wil gaan beleggen met een kleine maandelijkse inleg kan niet alles kopen dat beschikbaar is. Beleggen in fracties, een relatief nieuw fenomeen, kan dan uitkomst bieden. Het maakt dure aandelen toch bereikbaar voor de starter, maar ook bijvoorbeeld voor grootouders die iedere maand wat opzij willen zetten voor de familieleden met de langste beleggingshorizon. Bovendien kan het fractionele aandeel helpen het (voor sommigen) wat mysterieuze beleggen beter te bevatten – geen betere leerschool dan de praktijk.

Maar er zitten wat haken en ogen aan. Het blijft van belang te begrijpen wat je koopt en zeker te stellen of de aanbieder alle vergunningen heeft en onder toezicht staat van de AFM.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat u als belegger met fracties van aandelen geen stemrecht hebt in de aandeelhoudersvergadering. Zodra er een heel aandeel bij elkaar is gespaard overigens wel, als de aanbieder van het fractiebeleggen het stemrecht op dat aandeel tenminste aan jou doorgeeft. En ook belangrijk: de kosten zijn hoger. Er moet immers een extra tussenpartij zijn die bereid is de fracties aan te bieden en terug te kopen, en die zal dat niet voor niets doen.

Waarschijnlijk zijn hierdoor de procentuele verschillen tussen de bied- en laatprijzen bij de fracties iets groter dan bij de ‘echte’ aandelen. Maar ook met deze beperkingen kunnen fractionele aandelen wel degelijk een uitkomst zijn voor de beginnende belegger. Ze kunnen dan tenminste ook een klein beetje meedoen.

Dit is een column van Paul Koster, directeur van de VEB