VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De grootste gezondheidscrisis in decennia pakt voor de grote farmaceuten niet positief uit. Voor Novartis en Johnson & Johnson was 2020 in omzetontwikkeling gewoon een tegenvallend jaar.

Beide concerns kwamen dinsdag met hun jaarcijfers. Het Amerikaanse Johnson & Johnson is in omzet de grootste farmaceut ter wereld, het Zwitserse Novartis is de nummer zes.

Johnson & Johnson draaide afgelopen jaar 82,6 miljard dollar omzet. Dat was min of meer hetzelfde als vorig jaar. De winst per aandeel zakte met enkele procenten. De omzet van Novartis nam met 2,7 procent toe tot 47,5 miljard dollar.

Dat zijn geen slechte resultaten maar het is wel minder dan een jaar geleden werd verwacht. J&J rekende toen nog op 5 tot 6 procent omzetgroei en enkele procenten winstgroei. Novartis ging uit van omzetgroei hoog in de enkele cijfers.

Minder behandelingen door coronacrisis
Net zoals voor veel andere bedrijven gooide de coronacrisis roet in het eten. Bij J&J is dat te zien bij de divisie medische hulpmiddelen. Dit is de tweede divisie van het bedrijf en de omzet daalde er met bijna 12 procent.

Dit kwam door een afname van de vraag naar onder meer orthopedische hulpmiddelen en contactlenzen. Dat heeft te maken met uitstel of afstel van behandelingen, wat een gevolg is van de crisis.

Voor Novartis is dat ook een pijnpunt. Het Zwitserse concern noemde in dit verband dermatologische en oogheelkundige behandelingen. Ook het aantal behandelingen voor kanker is in de crisis flink afgenomen.

Coronavaccin J&J
Voor J&J staat hier tegenover dat het een coronavaccin in de pijplijn heeft. Daarvan zijn er al honderden miljoenen doses besteld. Het gaat om een vaccin dat de unieke eigenschap heeft dat er maar één injectie nodig is, wat het een unieke positie geeft tussen de andere vaccins.

Waarschijnlijk zal het bedrijf in een redelijk kort tijdsbestek meer dan 1 miljard doses verkopen. Tegen een prijs van 10 dollar per stuk is dat zo 10 miljard dollar extra omzet.

Op het geheel van de jaaromzet van J&J is dat zo’n 12 procent. Daarbij moet wel gezegd worden dat het bedrijf heeft toegezegd het vaccin op kostprijsbasis te verkopen.

Per saldo pakt de coronacrisis voor deze farmaceuten dus niet gunstig uit. Op de beurs is dat ook te zien. De S&P 500 Pharmaceuticals index heeft het met een plus van 17 over het afgelopen jaar niet beter gedaan dan de hele S&P 500. Hetzelfde geldt voor de farmaceutische aandelen in de Stoxx Europe 600.

Waarderingen
Beleggers die Johnson & Johnson en Novartis tegen elkaar willen afzetten kijken naar de rendementen op het eigen (ROE) en het geïnvesteerde vermogen (ROIC). De ROE ligt bij J&J de laatste jaren rond de 25 procent, bij Novartis is het circa 16 procent. Ook qua ROIC kan J&J een beter rapport overleggen: 18 procent om 8 procent.

Het aandeel Johnson & Johnson is op ruim 20 keer de verwachte winst duurder dan Novartis (15 keer) en heeft met 2,4 procent en lager dividendrendement (Novartis geeft 3,6 procent). Analisten zijn overwegend positief over beide aandelen, maar de structureel hogere winstgevendheid maakt dat Johnson & Johnson voor de lange termijn waarschijnlijk aantrekkelijker is.