VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In één keer een hele beursindex kopen: dat kan via indextrackers. Welke producten zijn er en wat zijn de verschillen? Vandaag: indexbeleggen op de Duitse hoofdindex DAX.

Nog even en de Duitse DAX-index gaat uitbreiden. Vanaf september zal de hoofdindex van de Duitse beurs niet uit dertig maar uit veertig namen bestaan.

Voorlopig volgt een belegger met een belegging in DAX, nog de prestaties van de dertig grootste en meest verhandelde Duitse bedrijven.

De opname van bedrijven in de index is op basis van marktkapitalisatie, waarbij de vijf grootste bedrijven samen goed zijn voor zo’n 40 procent van de index (vergelijk AEX: circa 52 procent).

De DAX heeft een sterke blootstelling aan de auto-industrie (BMW, Volkswagen, Daimler), farmaceuten (Bayer, Merck) en financiële instellingen (Allianz, Deutsche Bank). Typisch Duitse bedrijven dus en met een lange historie.

Prestaties en risico
De prestaties van de DAX lagen jarenlang in lijn met die van de MSCI World, de mondiale index die vaak als referentiepunt geldt. De laatste jaren blijft de Duitse index echter wat achter, wat samenhangt met de haperende auto-industrie en de koersval van Bayer.

Historisch rendementen geïndexeerd (2000 = 100)


Ook de financiële sector heeft met Deutsche Bank en het inmiddels alweer verdwenen Wirecard weinig goed gedaan voor de stand van de index.

>Zie onder dit artikel de rendementen van DAX-aandelen over de afgelopen jaren

Het productaanbod
De Duitse markt is populair onder beleggers. Veel vermogensbeheerders bieden indextrackers op de DAX aan en eigenlijk biedt het grootste deel van deze fondsen hetzelfde. De (beperkte) verschillen zitten vooral in de beheerskosten, de toegestane tracking error (hoe goed de index gevolgd wordt) en de betrokken marketmakers.

De DAX is een zogenaamde performance index. De indexstand hangt af van koerswinsten en dividend, dat telkens wordt geherinvesteerd.

De meeste indextrackers volgen deze insteek en keren zelf dus ook geen dividend uit. Alleen de tracker van Lyxor wijkt af op dit vlak. Er wordt (voornamelijk) gewerkt met fysieke replicatie, wat betekent dat de DAX-aandelen daadwerkelijk worden gekocht met het geld van beleggers.

Enkele fondsen maken wel een correctie voor dividendbelasting. De gedachte is dat deze belasting ertoe leidt dat niet het volledige bedrag aan dividend kan worden geherinvesteerd. Deze groep indextrackers volgt een zogenaamde net-return index.

Indextrackers die de DAX volgen

Naam en

ISIN code

Index

Marketmaker(s) 

Jaarlijkse kosten

Replicatie

 Sec Lending

AMUNDI ETF DAX UCITS ETF DR FR0010655712

FSE DAX NET RETURN Index

BNP Paribas

0,10%

 Directe replicatie  ja 

iShares DAX UCITS ETF DE0005933931

FSE DAX NET RETURN Index

Unicredit, Commerzbank, BNP Paribas e.a.

0,16%

 Directe replicatie   ja

Deka DAX UCITS ETF DE000ETFL011

FSE DAX TR EUR

Commerzbank AG

0,15%

 Directe replicatie  onbekend 

Xtrackers DAX UCITS ETF
LU0274211480

FSE DAX TR EUR

onbekend

0,09%

 Directe replicatie  ja 

Lyxor Core DAX (DR) UCITS ETF LU0378438732

FSE DAX TR EUR​

Societe Generale

0,08%

 Directe replicatie   onbekend

iShares DivDax UCITS ETF DE0002635273

 

 FSE DIVDAX TR EUR onbekend  0,31%  Directe replicatie   onbekend

Bron: Morningstar 01/2021

De indextrackers zijn redelijk vergelijkbaar in hun aanpak. Ook de kosten verschillen bij de ‘standaard’ DAX-etf’s niet veel. Dat de jaarlijkse kosten beperkt kunnen blijven tot minder dan 0,2 procent over het ingelegde vermogen, is onder andere te danken aan het uitlenen van effecten.

De fondsmanager kan de stukken van beleggers tijdelijk uitlenen aan – bijvoorbeeld - shortsellers en krijgt daarvoor een vergoeding. Die vergoeding wordt (deels) gebruikt om de jaarlijkse kosten te dempen.

Het is aan de belegger om zelf te bezien welke variant het beste aansluit bij de eigen portefeuille. Alle getoonde fondsen zijn te koop in Nederland.

Hoog dividend
Voor beleggers die echt op zoek zijn naar dividend, kan de de iShares DivDax tracker nog interessant zijn. Dit fonds volgt de 15 bedrijven met het hoogste dividendrendement. De fondskosten liggen echter wel een stuk hoger dan de andere trackers.

Een groot deel van de hier vermelde trackers is ook opgenomen in de online VEB ETF portal. Daar is meer gedetailleerde informatie terug te vinden over deze en ruim 300 andere fondsen.

Overzicht van historische rendementen van aandelen in de DAX

* Geannualiseerde rendementen incl. dividend, Bron: Morningstar 01/2021