VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fysieke aandeelhoudersvergaderingen zijn de komende maanden waarschijnlijk onwenselijk met oog op het indammen van het coronavirus. Toch is het belangrijk dat de besluitvorming door de aandeelhoudersvergadering over belangrijke zaken niet in de knel komt.

De VEB, Eumedion en de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) vinden het belangrijk dat op de aandeelhoudersvergaderingen een betekenisvolle uitwisseling van gedachten tussen bestuurders en aandeelhouders mogelijk blijft.

De belangenbehartigers vinden het belangrijk dat de besluitvorming door de aandeelhoudersvergadering over belangrijke zaken niet in de knel komt, zoals de benoeming van nieuwe bestuurders en commissarissen, de vaststelling van de jaarrekening en het machtigen van het bestuur om nieuwe aandelen uit te geven.

Dat kan door gebruik te maken van de wettelijke mogelijkheid om de aandeelhoudersvergadering virtueel te houden.

Daarvoor kan lering worden getrokken uit het ‘virtuele AVA-seizoen’ 2020, stellen de belangenverenigingen in een gezamenlijke verklaringDirect naar de verklaring. Zij roepen de beursvennootschappen op om aandeelhouders die zich voor de vergadering hebben geregistreerd en aangemeld de mogelijkheid te bieden om tijdens de aandeelhoudersvergadering ‘live’ het woord te voeren, vragen te stellen en opmerkingen te maken.

Alleen dan is een vruchtbare beraadslaging mogelijk. Dit is in het belang voor zowel de vennootschap als de aandeelhouders, stellen zij. De vragen van aandeelhouders moeten tijdens de vergaderingen worden beantwoord om een volwaardige discussie te kunnen hebben. Mocht dat door de hoeveelheid vragen moeilijk zijn, dan verwachten zij dat de antwoorden uiterlijk 48 uur na afloop van de vergadering op de website van de vennootschap worden geplaatst.

De VEB, Eumedion en VBDO kijken uit naar een volwaardig AVA-seizoen 2021.

Op deze website kon u eerder over de virtuele aandeelhoudersvergadering lezen, dat artikel vindt u hier.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen