VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Toen Amazon in 2015 de cijfers over de cloudtak voor het eerst apart rapporteerde werd in een keer duidelijk dat in het bedrijf een heuse winstmachine verstopt zat. Alphabet, moederbedrijf van Google, meldde dinsdag nabeurs voor het eerst de cijfers van de clouddivisie. Met een miljardenverlies vielen die tegen.

Voor de grote technologiebedrijven worden de clouddiensten steeds belangrijker. Grote delen van de activiteiten die bedrijven en consumenten op het internet ontplooien draaien op servers en diensten van Amazon en Alphabet. Beide bedrijven kwamen dinsdag na het sluiten van de Amerikaanse beurzen met hun jaarcijfers.

AWS winstmachine Amazon
Amazon Web Services (AWS) boekte vorig jaar een omzetgroei van 30 procent. De ruim 45 miljard dollar omzet van de clouddivisie was goed voor 12 procent van Amazons totale omzet.

Maar de tak is goed voor een nog veel groter deel van de winst, bijna 60 procent. De marges die zijn te verdienen met de online detailhandel zijn een fractie van wat er met de cloud verdiend kan worden.

Hoe lucratief deze diensten zijn werd in 2015 al duidelijk. In het voorjaar gaf Amazon toen voor het eerst inzicht in de cijfers van AWS.

De divisie bleek veel winstgevender dan analisten hadden verwacht. De reactie op de beurs was enthousiast. De ochtend na de cijferpublicatie steeg het aandeel 15 procent. Sindsdien is het aandeel Amazon bijna tien keer zoveel waard geworden, mede door de sterke winstgevende groei van AWS.

Google Cloud diep in de rode cijfers
Alphabet splitste bij de jaarcijfers over 2020 de cloudactiviteiten van Google voor het eerst af. De verwachtingen van analisten op Wall Street die vijf jaar geleden zagen wat er met Amazon gebeurde waren dan ook hooggespannen. Zo verwachtte Morgan Stanley dat Google Cloud vorig jaar 3 miljard dollar winst zou hebben gemaakt.

Uit de cijfers bleek echter dat Google Cloud nog diep verlieslatend is. Het leverde vorig jaar een operationeel verlies van 5,6 miljard dollar op 13,1 miljard dollar omzet. Het onderdeel groeide op jaarbasis wel met 46 procent, maar het verlies was ook nog eens 1 miljard dollar groter dan in 2019.

Volgens Alphabet komt dit doordat er flink is geïnvesteerd, vooruitlopend op meer groei. Denk aan servers en mensen die de groei mogelijk moeten maken. Naarmate het onderdeel verder groeit zouden schaalvoordelen zichtbaar moeten worden.

Google draait op advertenties
Het contrast met AWS is wel erg groot. Alphabet is in de cloud niet alleen een maatje kleiner, het is ook niet winstgevend en lijkt daar nog een stuk vanaf te zitten.

De keerzijde is dat Alphabet met zijn hoofdactiviteit, online advertenties, wel grote winsten boekt. In 2020 werd een operationele winst van bijna 55 miljard dollar behaald. Het aandeel Alphabet reageerde gisteravond nabeurs dan ook met een stijging van ruim 7 procent op de uitstekende jaarcijfers. Amazon boekte een kleine stijging, maar beleggers schrokken daar ook van het opstappen van topman Jeff Bezos.

Alphabet kan zich de rode cijfers in de cloud wel veroorloven. Het is echter wel de vraag of het bedrijf op de lange termijn echt de strijd zal kunnen aangaan met Amazon als het gaat om clouddiensten.
VEB-lidmaatschap
Nog geen VEB-account?
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen met uw VEB-account.
Informatie over lidmaatschappen