VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De media stonden de afgelopen weken bol van de berichtgeving over de online revolutie op de aandelenmarkten. Miljoenen kleine beleggers die ten strijde trokken tegen de grote jongens op Wall Street. VEB-directeur Paul Koster gaf in een interview met Follow the Money zijn visie op de ontwikkelingen.

Het online forum Reddit vormt de verzamelplaats waar vandaan particuliere beleggers uit de hele wereld de beleggingsstrijd aangaan met zogeheten shortsellers – professionele beleggers die speculeren op een koersdaling.

Dit heeft tot ongeëvenaarde tijdelijke koersexplosies geleid, met name in het aandeel GameStop, een verlieslatende Amerikaanse winkelketen van videogames, maar ook in andere aandelen waarvan bekend was dat grote partijen er short in zaten, zoals het Finse Nokia.

Zelfs Elon Musk, de topman van Tesla, deed eraan mee door er berichten op twitter over te verspreiden. De koers van GameStop ging hierop van ongeveer 20 dollar naar een top van 483 dollar op 28 januari. Daarna viel het terug naar 50 dollar waardoor er weer 30 miljard dollar in lucht opging.

Nederlandse particuliere beleggers deden hier gretig aan mee, bleek uit cijfers van DeGiro en BinckBank. Paul Koster zag het met gemengde gevoelens aan. Hij pleitte deze week op de website van journalistiek platform Follow The Money voor actie:

“De markt is door de extreem lage rente en de kracht van social media veel gevoeliger geworden voor excessen. We zien waarderingsgrondslagen die atypisch zijn en niet meer gebaseerd zijn op traditionele factoren zoals groei.”

Koster stelt dat de keerzijde van de koersbewegingen zoals die in GameStop is dat particuliere beleggers ook heel veel geld hebben verloren:

“Ik heb verhalen gelezen van mensen die hun eigen pensioenpot hebben geïnvesteerd in GameStop en vervolgens binnen één dag tweederde van de waarde zagen verdampen.”

Het is geen nieuw fenomeen, maar anno 2021 is door de grote invloed van social media wel een andere situatie ontstaan:

“Pump-and-dumppraktijken zijn zo oud als de aandelenmarkt zelf. Mensen worden opgebeld en ze krijgen van een verkoper een fantastisch verhaal voorgeschoteld. Zo’n verkoopgesprek vindt een-op-een plaats, terwijl bij GameStop het verhaal via social media werd gedeeld. Reddit is een platformplek waar alle meningen samenkomen en de groep neemt een besluit om Wall Street een lesje te leren. Iedereen kan inhaken. Dat is dus anders dan wanneer een Jordan Belfort heel gericht mensen gaat opbellen om aandelen te verkopen. Bij GameStop zagen we een manifestatie van online populisme op Wall Street.”

Daar is ingrijpen nodig. Beleggingsadviseurs hebben allerlei verplichtingen zoals het volgen van opleidingen, het behalen van punten en allerlei strakke maatregelen vanuit toezichthouders, maar hoe zit dat met deelnemers op platforms als Reddit en mensen zoals Elon Musk die aan miljoenen volgers beleggingsadviezen geven en de markt op zijn kop kunnen zetten, vraagt Koster zich af. 

“Op social media ontstaat er een vrij veld en dat kan dramatische gevolgen hebben. Toezichthouders zoals de SEC maar ook de AFM en ESMA moeten daar een antwoord op formuleren.”

Het volledige interview met VEB-directeur Paul Koster op de website van Follow the Money leest u hier.

 

 

 

 


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen