VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Na de beursgang van Adyen bleef het overgrote deel van de aandelen in handen van de oprichters en vroege investeerders. De afgelopen jaren is dat langzaam teruggelopen. Een verkoop van anderhalf procent van de aandelen zette deze week de koers een stuk lager. Dat is iets dat nog vaker zal gebeuren.

Door middel van een onderhandse verkoop door Bank of America gingen maandag 450.000 aandelen van de hand. Hoewel er volgens Bloomberg veel meer vraag was dan er aandelen beschikbaar waren, had dit toch een neerwaarts effect op de beurskoers. Dinsdag ging hier tot zo’n 10 procent vanaf.

Vijftien vroege investeerders
Welke vroege investeerder achter de verkoop schuilgaat is niet bekend. Het bedrijf heeft er nogal wat. Bij de beursgang waren het er vijftien. Dat is inclusief de bedrijven waarin oprichters Pieter van der Does en Arnout Schuijff hun aandelen houden.

De veertien die bij de beursgang in 2018 verkochten, deden toen allemaal slechts een klein plukje van de hand. In totaal kreeg slechts 13,4 procent van de aandelen een nieuwe eigenaar.

Achteraf was dat vanuit het perspectief van de vroege investeerders een goede beslissing. Op de beurs is de waarde van Adyen namelijk geëxplodeerd. Het bedrijf is inmiddels acht tot negen keer zoveel waard.

Helft aandelen nog bij vroege investeerders
Terwijl de koers steeg zijn de belangen wel verder afgebouwd. Van de elf partijen waarvan meldingen te vinden zijn in het register van de AFM, hebben er tien nu een kleiner belang dan meteen na de beursgang.

Investeringsfonds Index Ventures was na de beursgang bijvoorbeeld nog de grootste aandeelhouder. In verschillende stappen is het belang echter teruggebracht van bijna 15 naar minder dan 3 procent.

De oprichters hebben ook stukken verkocht. Dat was mede met het oog op het spreiden van hun vermogen. Vorig jaar augustus verkochten zij met twee andere bestuursleden in augustus voor een bedrag van 692,9 miljoen euro aandelen.

Per saldo tellen alle transacties door de investeerders van voor de beursgang op tot bijna 34 procent van de uitstaande aandelen. Inmiddels zit nog iets minder dan de helft van de stukken bij hen.

Geld van tafel
De meeste transacties zijn min of meer geruisloos voorbij gegaan, maar dat gold dus niet voor de anderhalf procent die deze week is verkocht. Iets soortgelijks gebeurde in augustus met de verkoop door de bestuurders. Die dag zakte de beurskoers van Adyen tot 7,4 procent.

De vroege investeerders halen in stappen geld van tafel bij Adyen. Dit is een ontwikkeling die al sinds de beursgang gaande is. Met nog ergens tussen de 40 en 50 procent is er nog een hoop te verkopen. Dat betekent dat we nog vaker onderhandse verkopen en vergelijkbare koersbewegingen zullen zien.