VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers kijken ieder jaar weer uit naar de brief waarmee meesterbelegger Warren Buffett zich tot de aandeelhouders van Berkshire Hathaway richt. Dit jaar is het inkopen van eigen aandelen een belangrijk thema. Aandeelhouders worden daar beter van.

Een geliefde filmscène voor veel beleggers van nu is die waarin Margot Robbie in The Big Short vanuit bad even uitlegt hoe het zit met het short gaan in mortgage backed securities.

Dat Warren Buffett van een andere generatie is, bewijst hij door Mae West (1893-1980) aan te halen. De filmster die naast onder meer Cary Grant furore maakte in de jaren 30 van de vorige eeuw zei ooit: “Too much of a good thing can be wonderful”. Teveel van het goede kan prachtig zijn. Overigens deed mevrouw West niet onder voor Buffett als het gaat om gevatte oneliners, kijk daarvoor onder meer hier.

Waar Buffett momenteel niet te veel van kan hebben, zijn aandelen in zijn eigen Berkshire Hathaway. Hij gaat zijn enorme berg cash (150 miljard dollar) aan het werk zetten door op grote schaal eigen aandelen terug te kopen. Hij kocht in 2020 al voor 24,7 miljard dollar aandelen in en dit jaar zal dat misschien nog wel meer worden, liet Buffett zaterdag doorschemeren in zijn jaarlijkse brief aan investeerders.

Buffett staat in zijn brief ook uitgebreid stil bij zijn grootste fiasco van de laatste jaren, de overname van Precision Castparts. Hij betaalde in 2016 32 miljard dollar voor die componentenmaker voor de luchtvaartsector. Buffett geeft nu toe dat dat veel te veel was. In het afgelopen jaar moest er voor zo’n 11 miljard dollar op worden afgeschreven. Hij zegt dat Precision Castparts niet zijn eerste beleggingsfout is, maar dat het wel een grote is.

Verder staat Buffett stil bij de verschillende bedrijven in zijn enorme beleggingsportefeuille, voor de overgrote meerderheid Amerikaans. Berkshire Hathaway blijkt ook meer Amerikaans vastgoed, fabrieken en productiemiddelen te bezitten dan enig ander bedrijf in de VS. Dat is niet erg, want de Verenigde Staten blijven volgens Buffett een zeer succesvolle economie. “Never bet against America”, zegt hij dan ook nog maar eens.

Waarheden als een koe, beleggers kunnen er op 1 mei vermoedelijk nog meer krijgen als Berkshire Hathaway zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering houdt. Die vindt deze keer niet in Omaha plaats, maar in Los Angeles, Californië waar Buffetts partner Charlie Munger woont. Daar zal zeker weer gevraagd worden naar wie het hoogbejaarde tweetal zal opvolgen, want daarover zegt Buffett in de brief wederom niets.

Mae West had het prachtig gevonden. “It’s not the men in my life that count, it’s the life in my men,” zei ze ooit. Buffett en Munger waren ongetwijfeld mannen naar haar hart.

 

 

 


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen